• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH ne bi mogla da se raspadne mirno"

Miroslav Lajčak upozorio da BiH nikada ne bi mogla da se raspadne mirno i da je jedini mogući koncept zajednička država

 "BiH ne bi mogla da se raspadne mirno" Izvor: MONDO

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak upozorio je u izjavi za češki radio da ta zemlja nikada ne bi mogla da se raspadne mirno, i da je jedini mogući koncept zajednička država.

"Jedina perspektiva za Bosnu je zajednička budućnost, a meni bi bilo potrebno da takvi signali dolaze što češće od medjunarodne zajednice i sa što višeg nivoa", rekao je u petak uveče Lajčak u razgovoru za češki Radiožurnal.

Slovački diplomata izrazio je žaljenje što u Bosni tri ustavna naroda žive jedan pored drugog, a svaki ima svoje tumačenje zajedničke države i nastoji da ga takoreći silom nametne ostalima.

"To je ta osnovna greška, umjesto toga da se usredsrede na ono što je zajedničko, da Bosna ima jedan ustav i da na njemu moraju svi zajedno da rade", kazao je Lajčak.

Atmosferu u BiH po Lajčakovoj ocjeni truju neprestani pokušaji Republike Srpske da ospori i oslabi zajedničku državu dok istovremeno iz Sarajeva stižu nerealna obećanja političara da će Republika Srpska biti ukinuta.

"Nikada koncepcija raspada neće imati saglasnost sva tri naroda", objasnio je Lajčak zašto smatra da BiH ne bi mogla da se raspadne mirno.

Dodao je da bi raspad značio da bi propala i cela medjunarodna koncepcija multietničke Bosne.

"Kada pogledate s bilo koje strane, cijeli projekat (raspada) je osudjen od početka na neuspjeh, neostvariv je. Kada razgovarate sa Bosancima koji su sami po sebi vrlo miroljubivi ljudi, tu svoju miroljubivost u takvim razgovorima gube", rekao je slovački diplomata.

Lajčak je istakao da medjunarodna zajednica ima vrlo jasnu predstavu šta je konačni cilj za BiH.

"To je naravno jedinstvena zemlja, politički stabilna, ekonomski prosperitetna i nepovratno na putu u Evropsku uniju. Ali postoje ogromne razlike u mišljenjima kako doći do tog stanja", rekao je Lajčak.

Visoki predstavnik uvjeren je da medju glavnim problemima BiH danas nije problem teritorijalnog integriteta. Ta zemlja ze, kako je rekao, vrti u krug, vida svoje ratne rane, ali pitanje njenog opstanka nije na dnevnom redu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE