• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud BiH prekršio Zakon o RTV sistemu?

"Odlukom da Mehmeda Agovića vrati na funkciju generalnog direktora BHRT-a Sud BiH prekršio Zakon o Javnom RTV servisu"

 Sud BiH prekršio Zakon o RTV sistemu? Izvor: MONDO

Član Upravnog odbora (UO) BHRT-a Marija Putica izjavila je danas Srni da je Sud BiH svojom odlukom, kojom UO nalaže da Mehmeda Agovića vrati na funkciju generalnog direktora BHRT-a, prekršio Zakon o Javnom RTV servisu.

"Svojom odlukom Sud BiH krši Zakon o Javnom RTV servisu, kojim je predviđeno da je prvi zadatak UO imenovanje i razrješenje generalnog direktora. Ako Sud BiH ima ovlaštenje da imenuje, postavlja, odnosno odlučuje o tome ko će da bude generalni direktor onda ima pravo da obavlja i sve druge poslove koji su prema zakonu u nadležnosti UO BHRT-a", rekla je Putica i ocijenila je da ova odluka Suda BiH u najmanju ruku čudna.

Ona je navela da Sud BiH nije pismeno obavijestio BHRT, niti njegov UO o svojoj odluci da Agović bude vraćen na funkciju generalnog direktora BHRT-a, niti da je Agović podnio bilo kakvu tužbu, te da su članovi UO o svemu tome informisani iz medija.

"Koliko je meni poznato Sud BiH dužan je tuženu stranu upoznati sa tužbom i dalje mjere preduzime nakon prismenog određenja tužene strane. Sud BiH nije o tužbi upoznao ni BHRT ni njegov UO niti je tražio bilo kakve informacije ili kontakte sa tuženom stranom", rekla je Putica.

Prema njenim riječima, čudno je i da Sud BiH odlučuje ko će da bude generalni direktor BHRT-a, jer je UO svoju odluku o Agovićevoj smjeni donio na osnovu zakona i činjenice da je u njegovom radu uočena nelegalnost u svim segmentima poslovanja.

Sud BiH donio je u petak rješenje o privremenoj mjeri kojom se Upravnom odboru RTV BiH nalaže da bez odlaganja vrati na posao generalnog direktora Mehmeda Agovića, da prekine aktivnosti u vezi sa imenovanjem novog direktora, jer je već raspisan konkurs, te da mu isplati platu.

Agović je razriješen dužnosti odlukom Upravnog odbora RTV BiH 15. septembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE