• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovanović: Lajčak treba da sankcioniše Silajdžića

"Mora se prvo Silajdžić udariti po prstima i skrenuti mu pažnju da on ne smije da unosi nepovjerenje u odnosima dva entiteta"

 Jovanović: Lajčak treba da sankcioniše Silajdžića Izvor: MONDO

Bivši jugoslovenski ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović smatra da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak reaguje i sankcioniše ponašanje lidera Stranke za BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, koji traži reviziju Dejtona i ukidanje Republike Srpske.

"Mora se prvo i prije svega, Silajdžić udariti po prstima i skrenuti mu pažnju da on ne smije da unosi nepovjerenje, razdor i nestabilnost u odnosima dva entiteta i da treba da poštuje Dejtonski sporazum onako, kako je napisan. Tek onda treba da se razgovara, eventualno o tome da li je RS svojim izjavama uvek na mjestu i u skladu sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Jovanović za Radio Beograd.

Jovanović je podsjetio da sprovođenje Dejtonskog sporazuma garantuju sve njegove potpisnice i da bi svaka revizija zahtijevala njihovu saglasnost.

"Svi pojedinačni zahtjevi mogu samo dovesti do nestabilnosti u državi BiH, koja i tako predstavlja vještačku tvorevinu. Jedan međunarodni ugovor ne može da se mijenja bez saglasnosti svih koji su ga potpisali i garantovali", rekao je Jovanović.

On je naveo da pojedinačni zahtjev za revizijom može da se izražava, ali ako ne naiđe na pristanak drugih, onda ne može ništa da se uradi, nego samo da se politički potkopava stabilnost u BiH i izazivaju podozrenja i nezadovoljstva drugih sastavnih dijelova te države.

Jovanović smatra da je Dejtonski sporazum bio proizvod vremena u kojem je potpisan i da je odgovarao tada američkom predsjedniku Bilu Klintonu, koji je vodio kampanju za drugi mandat u Bijeloj kući.

"Taj sporazum je nametnut stranama u BiH više nego što je bio plod njihovog dogovora. Ali i takav kakav je, učinio je nešto korisno - stavio je tačku na krvavi rat i uspostavio dva entiteta", dodao je on.

Jovanović je naveo da je drugo pitanje koliko je rješenje, koje je uspostavljeno u Dejtonu, dugoročno i dodao da bi možda trebalo uzeti u obzir i presedan koji je učinjen kada je u pitanju Kosovo. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE