• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SSP prošao i Dom naroda BiH

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dali su saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

 SSP prošao i Dom naroda BiH Izvor: MONDO

Saglasnost za ratifikaciju ovog sporazuma, koji predstavlja prvi korak BiH u procesu evropskih integracija, 22. oktobra dao je i Predstavnički dom.

Potpise na Sporazum o stabilizaciji i prisruživanju 16. juna u Luksemburgu stavili su predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, komesar za proširenje EU Oli Ren, ministar inostranih poslova Slovenije (koja je predsjedavala EU) Dmitrij Rupel i ministri inostranih poslova država članica EU.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prvi je politički i ekonomski sporazum BiH sa EU i prvi korak BiH u procesu evropskih integracija. Njime se potvrđuje mogućnost da BiH postane članica EU.

Većinom glasova prisutnih delegata Doma naroda parlamenta BiH na današnjoj sjednici odlučeno je da se procedura imenovanja ombudsmena za ljudska prava iz reda Hrvata i Bošnjaka, te zamjenika generalnog revizora iz bošnjačkog naroda nastavi putem formiranja zajedničkih komisija oba doma.

Komisije bi trebalo da usaglase stav o kandidatima kako se ne bi ponovilo da kao prilikom ranijih glasanja o popunjavanju ovih pozicija domovi glasaju za različite kandidate, čime se čitava konkursna procedura dovodi u pitanje.

Delegati su primili k znanju Izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga, policijskih i državnih službenika BiH u operacijama podrške miru do kraja februara ove godine, te informaciju o krivičnim djelima protiv života i tijela sa naglaskom na nasilje u porodici za 2006. i 2007. godinu sa tendencijama za prva tri mjeseca 2008. godine (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE