• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaostale mine odnijele 4860 života

Od 1 330 000 mina i neekslodiranih ubojitih sredstava od početka rata do danas ukupno je stradalo 4 860 osoba

 Zaostale mine odnijele 4860 života Izvor: MONDO

U BiH registrovano je 18 600 minskih polja sa ukupno 1 330 000 mina i neekslodiranih ubojitih sredstava od kojih je od početka rata do danas ukupno stradalo 4 860 lica, rečeno je u Doboju na sastanku preživjelih od mina sa područja opština dobojske regije u Republike Srpske i Doboj Istoka u Federaciji BiH.

"To su statistički podaci Crvenog krsta iz oba entiteta, Centra za deminiranje glavne komande EUFOR-a u BiH, Centra za protivminsku akciju BiH (BHMAC), kao i drugih nevladinih i vladinih organizacija koji se bave time i dobra su osnova za izradu naše baze podataka", izjavio je asistent za Regionalne inicijativne Mreže preživjelih od mina BiH Ramiz Bećirović, koja je i organizator sastanka u Doboju.

On je podsjetio da Mreža preživjelih od mina BiH radi na prikupljanju cjelovitijih podataka sa imenima i ostalim ličnim podacima i do danas je prikupila podatke za oko 2 300 nastradalih od mina i invalidnih lica, koji će se koristiti za opštedruštveno ostvarivanje prava lica sa takvom vrstom invaliditeta.

Prema Bećirevićevim riječima, u BiH trenutno djeluje 35 akreditovanih organizacija sa više od 3 000 deminera, 1 100 detektora, 90 pasa i 30 mašina za deminiranje, kao i 17 organizacija koje se bave upozoravanjem na mine i 25 organizacija za pomoć žrtvama mina.

On je istakao da je cilj ovog prvog od tri planirana sastanka u Doboju dogovor za formiranje mreže ovih organizacija na lokalnom nivou o pravima i modelima pristupa lica sa invaliditetom, koje će biti uključene u Mrežu preživjelih od mina u BiH, kao i upoznavanje o Konvenciji o pravima ovih osoba, dodavši da će do kraja godine biti održana još dva ovakva sastanka.

Nakon tri održana sastanka biće usvojeni zaključci koji će se predstaviti organima državnog sistema, domaćim i međunarodnim organizacijama i javnosti u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE