• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenci naoružavali mudžahedine u BiH?

Bivši slovenački politički i vojni vrh bio je dio mreže koja je naoružavala islamske ratnike u BiH, otkriva portal Necenzurirano.com.

 Slovenci naoružavali mudžahedine u BiH? Izvor: MONDO

Bivši ministar odbrane Slovenije Janez Janša i šef slovenačke vojne kancelarije za nabavke Ludvig Zvonar bili su dio mreže, koja je devedesetih godina prošlog vijeka organizovala nabavku oružja za islamske svete ratnike u BiH.

Ovo je utvrđeno u istrazi, koju su tokom 1995. i 1996. godine protiv ratnog bošnjačkog političkog i vojnog vrha vodili njemačka kancelarija Interpola iz Vizbadena i Odjeljenje za terorizam pri austrijskom MUP, čije detalje otkriva hrvatski portal Necenzurirano.com.

Slovenačku ili ljubljansku vezu, kako je navedeno u Interpolovom izvještaju, koristili su predstavnici paralelnih vojnih i političkih vlasti u BiH, ali i pripadnici brojnih terorističkih organizacija kao logističku bazu na putu do ratom zahvaćene BiH.

Vezu sa Slovenijom, tačnije s Janšom i Zvonarom, uspostavio je Sudanac El Fatih al-Hasanein, predsjednik kontroverzne Agencije za pomoć trećem svijetu (TWRA), koja je pod plaštom humanitarnog rada organizovala nabavku i prebacivanje ljudstva, naoružanja i druge vojne opreme za potrebe bošnjačke Armije BiH, utvrđeno je u istrazi.

Iz tajnog transkripta Interpolove istrage vidljivo je da su TWRA i Al-Hasanein plaćali Janši i Zvonaru za logističke usluge teroristima BiH. To se, prvenstveno, odnosi na nabavku oružja i logističke opreme, uspostavljanje privremenog centra za obuku u jednom dijelu Slovenije, kao i na siguran tranzit terorista preko slovenačke teritorije.

U Interpolovim dokumentima, koji se tiču ovog slučaja, nalaze se i transkripti telefonskih razgovora, u kojima Janša kao svog čovjeka za vezu pominje Senada Šahinpašića, inače ministra naoružavanja u paralelnoj strukturi vlasti u BiH. Drugo ime koje je navedeno u tom transkriptu jeste ime Bakira Izetbegovića, sina i glavnog savjetnika ratnog bošnjačkog vođe Alije Izetbegovića.

"Prema podacima tadašnje Interpolove istrage, "ljubljanska", odnosno "slovenačka" veza teroristima iz BiH bila je jedna od glavnih logističkih dijagonala u prvim mjesecima uspostavljanja terorističke infrastrukture na teritoriji BiH", navodi Necenzurirano.com.

Kao glavnog čovjeka te veze s teroristima, Interpolova je istraga tokom 1995. i 1996. godine identifikovala upravo bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janšu i njegove tadašnje najbliže saradnike u Ministarstvu odbrane Slovenije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE