• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Na popisu želim da se izjasnim kao Srbin

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik kaže da na popisu stanovništva u BiH i RS želi da se izjasni kao Srbin.

 Dodik: Na popisu želim da se izjasnim kao Srbin Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da na popisu stanovništva u BiH i RS želi da se izjasni kao Srbin, da govori srpskim jezikom, da je pravoslavac i da ga niko ne može spriječiti u tome.

"Onaj ko to ne želi da kaže - i ne mora. To je njegovo pravo, koje poštujem, ali i on mora poštovati moje pravo. Ovdje se nama pokušava onemogućiti da to uradimo, zahtjevom da se popis uradi bez ovih elemenata", rekao je Dodik.

Komentarišući to što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH juče, glasovima bošnjačkih i hrvatskih delegata, odbacio Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH, Dodik je rekao da ima utisak da koncepciju krnjeg popisa u BiH "prave neki stranci".

"Multietničke zemlje u pravilu su zasnovane na konstitutivnosti naroda. Ustav BiH, član dva, kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sada bi neko da ide u takav popis koji će uništiti konstitutivnost, odnosno temelje BiH. Onda postaje upitan i prvi dio definicije o dva entiteta", rekao je Dodik za "Fokus".

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Zoran Koprivica rekao je da delegati iz reda sva tri konstitutivna naroda 2011. godinu vide kao godinu u kojoj će se provesti popis stanovništva, ali da su za Prijedlog zakona glasali samo srpski delegati.

"Na osnovu diskusija delegata u Domu naroda, može se zaključiti da je zakon o popisu stanovništva nešto što čeka BiH, ali u ovom trenutku ne postoji politički konsenzus o tome šta se u stvari treba popisati u BiH, jer bošnjački delegati ne žele popis koji uključuje vjersko, nacionalno i jezičko opredjeljenje naroda, a hrvatski delegati ne žele popis prije ustavnih promjena", naglasio je Koprivica.

Delegat HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skuštine Ivo Miro Jović pohvalio je Slobodana Šarabu što je podnio ovakav prijedlog, navodeći da Hrvati nisu prihvatili Prijedlog zakona, jer BiH još nije u poziciji da se taj zakon primjenjuje.

"Želim naglasiti da prije ustavnih promjena ne može doći do popisa. Ali, ako je Ustavom rečeno da je BiH zemlja tri naroda onda treba razmišljati o tome da ti narodi budu zadovoljni popisom kao kolektivitet", istakao je Jović, dodajući da je u principu za donošenje zakona o popisu stanovništva, ali ne prije nego što dođe do promjene Ustava.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH juče je glasovima bošnjačkih i hrvatskih delegata odbacio Prijedlog zakona o popisu stanovništva u BiH predlagača Slobodana Šarabe.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE