• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak i Topolanek o situaciji u BiH

Situacija u BiH zahtjeva potpuno redefinisanje angažmana medjunarodne zajednice u toj zemlji, složili se Miroslav Lajčak i Mirek Topolanek.

 Lajčak i Topolanek o situaciji u BiH Izvor: MONDO


Situacija u Bosni i Hercegovini zahtjeva potpuno redefinisanje angažmana medjunarodne zajednice u toj zemlji, složili su se u Pragu visoki medjunarodni predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Miroslav Lajčak i češki premijer Mirek Topolanek.

Lajčak, koji je razgovarao i sa zamjenikom premijera Aleksandrom Vondrom i ministrom spoljnih poslova Karelom Švrčenbergom, predočio je sagovornicima trenutnu političku situaciju u BiH, istakavši napredak koji je zemlja ostvarila da bi ispunila pet uslova i dva cilja koje je pred nju u februaru postavilo Vijeće za implementaciju mira.

Premijer Topolanek, čija zemlja preuzima predsjedavanje EU 1. januara i u toj ulozi postaje članica Vijeća za implementaciju mira, potvrdio je da će zapadni Balkan biti jedan od ključnih prioriteta dok Češka bude predsjedavala EU i dodao da Češka namjerava da se fokusira na BiH, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u Sarajevu

Češka je u potpunosti opredjeljena da osigura budućnost BiH u EU i jasno je da samo jedinstvena BiH može postati dio EU, rekao je Topolanek.

Lajčak je pozdravio opredjeljenost Češke da pomogne BiH, istakavši da medjunarodna zajednica, a posebno EU, treba ponovo da se fokusiraju na BiH, kako bi joj pomogla da se vrati na put reformi i integracije u EU.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE