• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest invalida ispred Parlamenta FBiH

Grupa neratnih invalida traži da se ukine podjela na ratne vojne invalide, civilne žrtve rata, invalide rada i neratne invalide.

 Protest invalida ispred Parlamenta FBiH Izvor: MONDO

Grupa neratnih invalida, članova Saveza invalida Federacije BiH (FBiH), okupila se u utorak ispred zgrade federalnog Parlamenta, gdje je u toku sjednica Predstavničkog doma, zahtijevajući donošenje zakona o toj populaciji u kojem bi bila ukinuta podjela na ratne vojne invalide, civilne žrtve rata, invalide rada i neratne invalide.

Članovi Saveza invalida čekaju da na dnevni red dođe izjašnjavanje poslanika o izmjenama Zakona kojim su regulisane određene prinadležnosti te populacije, a nekoliko članova ovog saveza prati sjednicu u skupštinskoj sali.

Prema riječima predsjednika Saveza Zijada Arapčića, okupljanje se desilo samoinicijativno.

Invalidi traže i istu osnovicu za naknade za invalidnost, čime bi, kako navode, bila ukinuta postojeća diskriminacija jer ratni vojni invalidi imaju 5,5 puta veće naknade od neratnih invalida.

Predstavnički dom je ranije obavio raspravu o predloženim izmjenama, ali je izjašnjavanje odgođeno, kako je tada rečeno, za narednu sjednicu.

Poslanici Predstavničkog doma FBiH su odmah na početku nenajavljeno održali dodatnu kratku vanrednu sjednicu na kojoj su donijeli dvije odluke.

Prvom odlukom dali su saglasnost za prihvatanje kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje projekta koridora Pet ce, a drugom saglasnost za prihvatanje granta Međunarodne banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na projekt za šumske i planinske zaštićene oblasti.

U okviru redovne sjednice poslanike, između ostalog, očekuje izjašnjavanje o amandmanu na Ustav Federacije BiH koji se odnosi na učešće delegata Srba u federalnom Domu naroda kod odlučivanja o novim simbolima Federacije, grbu i zastavi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE