• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema plina dok se ne plati ratni dug

Republika Srpska spremna je da sa 22 miliona dolara učestvuje u rješavanju pitanja ratnog duga za gas. Da li će ostatak isplatiti FBiH?

 Nema plina dok se ne plati ratni dug Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, prije sjednice Fiskalnog savjeta, da je kompanija "Gasprom" najavila obustavu isporuke gasa, dok se ne riješi dug koji je nastao za vrijeme rata i koji iznosi 82 miliona dolara.

Premijer RS je napomenuo da takođe postoji i prijeratni dug "Energoinvesta" za gas od oko 20 miliona dolara.

"Imamo korisnike gasa u RS i želimo dati doprinos u rješavanju problema ratnog duga", rekao je Dodik i napomenuo da je neophodno da to pitanje bude riješeno kako bi se ušlo u rješavanje klirinškog duga Ruske Federacije prema BiH koji iznosi 124 miliona dolara.

Dodik je napomenuo da je sada jasno da je nemoguće taj dug "prebiti", jer je riječ o komercijalnom dugu u prvoj varijanti i klirinškom dugu u drugoj varijanti.

On je naglasio da je potrebno uspostaviti princip za vraćanje duga i da je RS spremna da preuzme dug od 22 miliona dolara od 82 miliona ratnog duga za gas.

Premijer RS je dodao da ostatak duga treba da preuzme Federacija BiH, tačnije Sarajevo, koje je i bilo najveći korisnik tog gasa.

Dodik nije mogao da kaže da li će njegov prijedlog prihvatiti federalni premijer Nedžad Branković.

"Nama predstavljaju neuvjerljive podatke da je gas korišten i u RS. Najveći korisnik gasa u RS je bio `Birač` Zvornik koji nije radio tokom ratnih godina", napomenuo je Dodik.

Premijer FBiH Nedžad Branković izjavio je prije sastanka Fiskalnog savjeta BiH da je gasa bilo do sada i da će ga biti i dalje, ne preciziravši kako će biti riješeno pitanje duga.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izrazio je zadovoljstvo da postoji volja da bude riješeno pitanje ratnog duga za gas prema Ruskoj Federaciji.

Špirić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Fiskalnog savjeta istakao da smatra da se treba u javnost izaći sa rješenjem, a ne sa dilemama.

"Gotovo je sigurno da za ratni dug za gas treba postojati sporazum između entiteta o visini i lokaciji tog duga kako bi se ušlo u njegovo servisiranje. Postoji raspoloženje da se o tome razgovara, postoje i pomaci u tim razgovorima i vjerujem da će se doći do opšteprihvatljivog rješenja", smatra Špirić

On je dodao da je spreman i da bude domaćin novog sastanka o kojem će se raspravljati o problemu ratnog duga za gas. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE