• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živković: Popis se više ne može odgađati!

Ukoliko se ne dogovori popis stanovništva u BiH za 2011. godinu, RS će organizovati poseban popis, najavljuju političari iz RS.

 Živković: Popis se više ne može odgađati! Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković izjavio je da se popis stanovništva u BiH više ne može odgađati.

"To se više ne može odgađati. Za tako ozbiljan projekat kao što je popis stanovništva potrebno je vrijeme za dobre pripreme. Sve što budemo radili poslije Nove godine biće kasno za popis 2011. godine" - rekao je Živković.

On je istakao da nisu u pravu oni koji tvrde da nije evropski standard da osim osnovnih podataka popis ne treba da sadrži izjašnjavanje o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti građana".

Prema njegovim riječima, oni koji to tvrde nisu u pravu zato što dobro ne čitaju preporuke iz Evrope, već tumače samo ono što njima odgovara.

"Jedno je sigurno, ukoliko se u Parlamentarnoj skupštini ne usvoje preporuke i ne donese odluka o popisu stanovništva u 2011. godini, Republika Srpska će na svojoj teritoriji uraditi poseban popis stanovništva", rekao je Živković u intervjuu za "Fokus".

Govoreći o predstojećim razgovorima šestorice lidera vladajućih političkih partija u BiH, zakazanim za 10. novembar, Živković je rekao da od tog sastanka ne očekuje neke velike pomake u smislu rješenja ustavnih ili nekih važnijih pitanja, ali očekuje da će se napraviti neki napredak.

"Ako ništa drugo, potrebno je da se stvori povoljna atmosfera u kojoj će se odvijati razgovori. Moramo, dakle, da razgovaramo o svim važnim i osjetljivim temama, ali ne treba očekivati da ćemo odmah stići do željenog cilja", rekao je Živković.

Jedna od tema novembarskog sastanka biće i popis stanovništva, a Živković kaže da je tu tačku dnevnog reda inicirao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Komentarišući stav stranaka iz FBiH koje su protiv entitetskog glasanja, Živković je rekao da onaj ko je protiv entitetskog glasanja - taj je i protiv BiH.

"Svako diranje entitetskog glasanja ostavlja negativan uticaj, pogotovo na stanovništvo koje živi u RS. Time se ne štite interesi naroda, a zar treba podsjećati da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Živković.

Komentarišući izjavu šefa delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak da bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, s obzirom da više ne koristi bonska ovlašćenja, trebalo da bude samo specijalni predstavnik EU, Živković je rekao da to u skladu sa posljednjim preporukama i deklaracijama koje se odnose na BiH.

"Sjetimo se rezolucije Evropskog parlamenta kojom je pozvan visoki predstavnik da više ne koristi bonska ovlašćenja i preporuke da se OHR, kao što je ranije planirano, transformiše u kancelariju specijalnog savjetnika EU u BiH. To je konzistentna politika, koju mi iz Republike Srpske apsolutno podržavamo" - rekao je Živković.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE