• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska spremna za popis stanovništva

Zavod za statistiku Republike Srpske spreman je za provođenje popisa stanovništva u RS, izjavila je direktor Zavoda Radmila Čičković.

 Srpska spremna za popis stanovništva Izvor: MONDO

Ona je objasnila da je riječ o specifičnom istraživanju koje se reguliše posebnim zakonskim propisom, ali da je Zavod za statistiku RS spreman za taj posao, s obzirom da se statističke institucije i inače pripremaju za popise, što su takozvane pretpripremne i pripremne aktivnosti.

"I prije donošenja odluke nadležnih organa o tome naš zavod je spreman za aktivnosti popisa, koje već od sutra mogu da krenu", rekla je Čičkovićeva na konferenciji za novinare i pojasnila da se pretpripremne i pripremne aktivnosti uglavnom odnose na određeni instrumentarij za donošenje metodologija, uputstava i sve ono što prethodi probnom i opštem popisu stanovništva.

Ističući značaj uloge Zavoda za statistiku u poslovima popisa stanovništva, Čičkovićeva je objasnila da statističke institucije organizuju i provode popis i publikuju podatke.

Ona je navela da je riječ o vrlo ozbiljnom, komplikovanom statističkom istraživanju koje zahtijeva dosta vremena, prostora, znanja i finansijskih sredstava.

Čičkovićeva je podsjetila da je posljednji popis stanovništva u BiH obavljen 1991. godine i ukazala da to predstavlja ozbiljan problem za sve statističke pokazatelje.

"Nasušna potreba je za popisom, jer je popis nešto što je referentno, bez čega ne možete ništa - ne možete donijeti strategiju razvoja, planiranja. Brojni pokazatelji i indikatori u statistici vezani su za broj stanovnika", zaključila je Čičkovićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE