• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporna privatizacija Razvojne banke

Komisija smatra da je prilikom privatizacije državnog kapitala nastala šteta po javni interes

 Sporna privatizacija Razvojne banke Izvor: MONDO

Komisija za reviziju privatizacije Republike Srpske /RS/ smatra da postoji osnova sumnje da je prilikom privatizacije državnog kapitala u Razvojnoj banci nastala šteta po javni interes i taj predmet će dostaviti nadležnim organima.

"Državni kapital prodat je za 4,1 milion KM, pri čemu je kupcu omogućeno da uplati sredstva za vrijednost 80 odsto kapitala, a preostali dio plati naknadno. Komisija nije uspjela da pronađe trag da je izvršena uplata za tih 20 odsto državnog kapitala", naveo je predsjednik Komisije Borislav Bijelić.

On je istakao da prije privatizacije nije obavljena procjena vrijednosti državnog kapitala, te da je revizorska kuća, koju je angažovala Komisija, procijenila da je vrijednost državnog kapitala 31. decembra 2002. godine iznosila 13,8 miliona KM.

Bijelić je na konferenciji za novinare rekao da postoji sumnja da pri izboru kupaca nije izabran najbolji ponuđač, te da su jednom ponuđaču date dodatne pogodnosti, čime su ostali diskriminisani.

Razvojnu banku je kupila filijala Banke jugoistočne Evrope.

Bijelić je rekao da je Komisija za reviziju privatizacije izrazila sumnju da je imovina Šumskog gazdinstva "Jahorina" sa Pala, koja se nalazi izvan RS, prodata protivzakonito, čime je nastala šteta za javni interes i istakao da će ovaj predmet, takođe, biti dostavljen nadležnim organima.

On nije mogao reći kolika je prodata vrijednost imovine, čiji je kupac iz Hrvatske, dodajući da je to moguće utvrditi tek u eventualnom sudskom procesu.

Bijelić je naveo da Komisija smatra da je, kada je riječ o privatizaciji državnog kapitala Privredne banke ad Doboj, prodate za 550.000 KM, procedura prilikom prodaje potpuno ispoštovana i izabran najbolji ponuđač među više zainteresovanih.

On je dodao da ovdje nije obavljena procjena vrijednosti kapitala, te da je revizorska kuća koju je angažovala Komisija procijenila da je ta vrijednost sa 31. decembrom 2001. godine iznosila 5,86 miliona KM.

Bijelić je naveo da u ovom slučaju nije nastala šteta po javni interes, odnosno da je veoma teško dokaziva zbog poštivanja procedura prilikom prodaje državnog kapitala.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE