• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holbruk : BiH se ne raspada!

Američki diplomata i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk izjavio je da se BiH neće raspasti i da "od otcepljenja RS nema ništa".

 Holbruk : BiH se ne raspada! Izvor: MONDO

U intervjuu za sarajevski " Dnevni avaz" Holbruk kaže da se "BiH se ne raspada, nego samo ima težak period u svojoj istoriji i postojanju. To se mora prevladati".

Prema njegovim riječima, pozicija visokog predstavnika Miroslava Lajčaka mora se ojačati, "a premijer RS Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić trebalo bi da postignu neki dogovor o razumijevanju umjesto što se stalno prepucavaju".

"Dodik nikada nije rekao da će se otcijepiti. On stalno govori o pravu na otcepljenje. Ali, prema Dejtonu, u koji se on toliko kune, ne postoji pravo entiteta na otcjepljenje. Ako pokuša takvo nešto, onda će prekršiti Dejtonski sporazum i izazvati odgovor medjunarodne zajednice", rekao je Holbruk.

On je istakao da Dejtonski sporazum nije savršen, ima mnogo nedostataka i može se poboljšati, ali da se u "njegove temelje ne smije dirati".

"Prvi i osnovni - jedna država. To je BiH. Ona se sastoji od dva entiteta", izjavio je Holbruk.

On je dodao da je uspješan rad državne vlasti u BiH veoma važan, i izrazio nadu da će "obje strane početi da prave kompromise za dobrobit svih stanovnika BiH".

Holbruk je ocijenio da medjunarodna zajednica, u nekoliko proteklih godina nije uradila mnogo u BiH.

"Volio bih, stoga, da su više angažovani i rade nešto. Brisel, Savjet za implementaciju mira i još neki bitni akteri medjunarodne zajednice ne daju dovoljno podrške Lajčaku kada on nastoji uraditi nešto. Ali, i sam Lajčak mogao bi biti malo agresivniji", ocijenio je Holbruk.

Američki diplomata izrazio je razočarenje stavom EU, ali i SAD.

"SAD nikada nisu smjele tako prerano poslati NATO kući. Sada se govori o odlasku Visokog predstavnika. To bi bila užasna greška. Zatvoriti OHR usred ovako delikatne situacije u BiH bila bi strašna greška", rekao je američki diplomata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE