• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Popis u Srpskoj 2011. godine

Dodik najavio donošenje zakona da se u Republici Srpskoj 2011. godine obavi popis stanovništva.

 Dodik: Popis u Srpskoj 2011. godine Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je u četvrtak da će blagovremeno biti donesen zakon da popis stanovništva u Srpskoj bude obavljen 2011. godine.

Dodik je naveo da OHR nema bilo kakve veze sa popisom stanovništva u BiH i naglasio da ni u Dejtonskom sporazumu ne piše drugačije.

"OHR nema ništa s tim, a mi popis organizujemo kako bismo mogli da planiramo i imamo podatke ne samo o broju stanovnika, već i o resursima kojima raspolažemo, što je neophodno za vođenje uspješne politike u svim sektorima", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Premijer RS je naglasio da će i dalje insistirati da se na cijelom prostoru BiH obavi popis stanovništva koji bi podrazumijevao izjašnjavanje građana po nacionalnoj osnovi.

"RS prihvata sve ono što Evropa traži kada je riječ o popisu stanovništva, ali ne želimo da se u budućnosti politički manipuliše sa popisom i zato tražimo da se u popis uključi nacionalna pripadnost, jer mnogo ljudi u ovoj zemlji hoće da se izjasni nacionalno", objasnio je Dodik.

Premijer je ponovio da će RS i dalje nastojati da na nivou BiH dođe do konsenzusa kada je riječ o popisu stanovništva.

Komentarišući izjavu američkog diplomate Ričarda Holbruka, koji je i tvorac Dejtonskog sporazuma, da je državna vlast jedna od osnova mirovnog sporazuma, Dodik je istakao da ga čudi da Holbruk nema pametnijeg posla nego da se time bavi.

"Izvorni Dejtonski mirovni sporazum je ono što je napisano, a Republika Srpska to podržava. Sve promjene koje su bile i svi problemi koji su nastali u BiH, nastali su što je jedan dio međunarodne zajednice unilateralno mijenjao pravila igre", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da se to Holbruku ne sviđa i da je američki diplomata "u novoj promociji neke svoje eventualne uloge".

"Neki su već prepadnuti činjenicom da Holbruk ponovo može da dođe, ali ja nisam i on može da bude šta god hoće. RS je tu i njen kapacitet zavisi od nas samih, a spremni smo da te kapacitete, u okviru zakona, Ustava i Dejtonskog sporazuma, jačamo i to ćemo raditi i u budućnosti", rekao je Dodik.

On je potvrdio da je u srijedu razgovarao sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o funkcionisanju vlasti u BiH, njenom putu ka EU i pregovorima o ustavnim promjenama.

"Upoznat sam sa odnosima koji vladaju u Federaciji BiH, a razgovarali smo i o ustavnim promjenama. Što se nas tiče one mogu da se odvijaju, ali tu ne može biti tabu tema. Mora se razgovarati otvoreno na bazi prihvatanja Dejtonskog sporazuma i da nema negacije BiH i RS što sam jasno stavio do znanja Čoviću", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ga je Čović upoznao s tim da se Hrvati zalažu za federalno uređenje BiH u kome će biti četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila federalno Sarajevo.

"Ukoliko nema aspiracija prema teritoriji RS, mogli bismo podržati takav način organizovanja", rekao je Dodik.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE