• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo: Odbaciti Karadžićev zahtjev

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo da bude odbačen zahtjev Radovana Karadžića za izmjenu optužnice protiv njega.

 Tužilaštvo: Odbaciti Karadžićev zahtjev Izvor: MONDO

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u petak da bude odbačen zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je tražio da se prijedlog za izmjenu optužnice protiv njega ne prihvati, jer je u njemu prekoračen broj riječi dozvoljen Uputstvima suda za pisanje pisama i podnesaka.

Tužilaštvo navodi da nije predvidjelo da broj riječi u podnesku bude povećan, sve do neposredno pred predavanje, te da je zbog toga u samom tekstu ovog dokumenta zatražilo odobrenje za povećanje broja riječi.

Tužilaštvo smatra da "ni to što zahtjev nije podnesen unaprijed, niti to što je broj riječi povećan, ne nanosi nikakvu pravnu štetu optuženom", javio je dopisnik Srne.

Nasuprot tome, kako se obrazlaže, obimniji podnesak je bio neophodan, da bi sudskom vijeću i optuženom bili predočeni dovoljno sveobuhvatni opis i objašnjenje predloženih izmjena.

Tužilaštvo zapaža da je u odluci u predmetu Lukić i Lukić, na koju se Karadžić pozvao u svom zahtjevu, "sudsko vijece odobrilo stranama da povećaju broj riječi bez odobrenja unaprijed, iako su u toj situaciji, za razliku od ove, podnesci bili 'drastično duži nego što je dozvoljeno'".

Osim toga, kako se navodi, optuženi nije objasnio zbog čega traži da sudije odbace cio podnesak, imajući u vidu da je broj riječi koje prevazilaze odobreni broj, "relativno skroman".

Karadžić je juče tražio da se zahtjev za izmjenu optužnice protiv njega odbaci, jer sadrži 4077 riječi, dok je maksimalan broj dozvoljen za podneske 3000, a Tužilaštvo nije unaprijed tražilo dozvolu da mu se to odobri.

Na taj način su, kako je istakao Karadžić, prekršene ranije odluke Tribunala.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE