• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atentator na Pukanića u RS?

Hrvatski mediji prenose da se jedan od atentatora na Ivu Pukanića krije u Republici Srpskoj.

 Atentator na Pukanića u RS? Izvor: MONDO

Hrvatska televizija nezvanično saznaje da se Željko Milovanović, jedan od bjegunaca za kojim je policija raspisala potjernicu zbog sumnje da je umiješan u ubistvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, skriva u RS i da ga policija Srpske intenzivno traži.

Isti izvor navodi da je Milovanović postavio eksploziv na skuter koji je usmrtio Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića.

Načelnik Kriminalističke policije Republike Srpske (RS) Gojko Vasić potvrdio je Srni da je policija Srpske vršila odgovarajuće provjere na terenu u vezi sa licima za koja se sumnja da su umiješana u atentat na suvlasnika "Nacionala" Ivu Pukanića i pretpostavlja da se nalaze na području RS.

Vasić nije želio da iznosi više detalja u cilju istrage, ali je potvrdio da je u Banjaluci juče održan sastanak predstavnika kriminalističkih policija RS i Hrvatske na kojem su razmijenjene informacije o slučaju ubistva Ive Pukanića.

"To je bio radni sastanak na kojima su razmijenjene informacije koje nisu smjele biti upućene elektronskom poštom da ne bi bile ugrožene", rekao je Vasić.

On je naveo da će nakon provjera biti utvrđeno da li će hrvatsko tužilastvo "dati signal" da ove informacije budu objavljene javnosti.

Vasić je rekao da su predstavnici policija RS i Hrvatske u stalnim kontatkima putem direktnih telefonskih linija i Interpola i da na radnim sastancima provjeravaju određene stvari u vezi ovog slučaja.

"Međutim, kada će biti trenutak da te pojedine stvari objavimo javnosti zavisi od tužilaštva u Hrvatskoj", rekao je Vasić.

On smatra da ne informacije o istrazi ne bi trebalo objavljivati u javnosti dok krivično djelo ne bude riješeno.

"Ako se ne vodi računa kako se istraga vodi i ne dovede se profesionalno do kraja, onda će u međuvremenu pojedina usta biti zatvorena", rekao je Vasić.

Ko je Elvis Hadžić?

Elvisu Hadžiću (35) iz Velike Kladuše, kojeg su uhapsili pripadnici Federalne uprave policije zbog sumnje da je povezan sa atentatom na Ivu Pukanića, odredjen je jednomjesečni pritvor. Ukoliko se njegovo djelo okvalifikuje kao terorizam, slučaj će biti prebačen Sudu BiH.

Hadžić je označen kao saučesnik u izvršenju atentata na hrvatskog novinara i suvlasnika "Nacionala" Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića. Ulica Ive Marinkovića u Velikoj Kladuši u vrijeme Hadžićevog hapšenjaje bila blokirana, a njegova kuća na broju 69 je bila prazna.

Kantonalni tužilac u Bihaću Husein Huzejrović kazao je "Avazu" da je na njegov prijedlog Kantonalni sud Bihać Hadžiću odredio jednomjesečni pritvor zbog osnovane sumnje da se radi o saučesniku u izvršenju atentata u Zagrebu.

"Nakon ispitivanja osumnjičenog i donošenja naredbe o provođenju istrage, došao sam do zaključka da postoji sumnja da bi se ova osoba mogla dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela u kojem su smrtno stradali Pukanić i Franjić. Ocijenio sam neophodnim da mu bude određen pritvor i moj prijedlog i argumente prihvatio je sudija za prethodni postupak, koji je odredio pritvor od 30 dana ", kaže Huzejrović.

On nije mogao komentarisati nezvanične informacije Hrvatske radio-televizije prema kojima bi Hadžić mogao biti lice s fotorobota koji je izradio MUP Hrvatske te da se pretpostavlja da je on i izvršilac atentata. Tužilac Huzejrović, ali i portparol Federalne uprave policije Robert Cvrtak, radi zaštite istrage, nisu mogli otkriti više detalja o Hadžiću.

No, Hadžić je, prema izvorima u MUP-u USK, u Zagrebu na dan ubistva Pukanića i Franjića viđen s osumnjičenima za atentat, bratićima Matanić i Amirom Mafalanijem.

Inače, Hadžić je radio kao čuvar u velikokladuškoj diskoteci, a odranije je MUP-u USK poznat po izvršenju krivičnog djela razbojništva, za koje nije osuđen.

Kako tvrde izvori lista, ta činjenica čak je i začuđujuća s obzirom na to da je osoba koja je u razbojništvu učestvovala sa Hadžićem, na izdržavanju kazne. Saznaje se i da je Hadžić ranije osuđivan u Velikoj Kladuši na uslovnu kaznu od dvije godine zatvora zbog krijumčarenja ljudi.

Hadžić je dugo živio u Njemačkoj, odakle je nakon rata u BiH deportovan. Hadžićevi roditelji, supruga i troje djece odmah nakon njegovog hapšenja doputovali su iz Njemačke, ali su, kako se saznaje, juče boravili u Bihaću.

Hadžićev polubrat po majci Almir Buljubašić je kratko kazao kako smatra da "Elvis nema veze s atentatom" te kako ne vjeruje da bi njegov polubrat mogao to npraviti.

Prema informacijama "Avaza", Elvis Hadžić od 1989. do 1992. godine bio je u Legiji stranaca. U Velikoj Kladuši važi za opasnog kriminalca.

U tom gradu nezvanično se prepričava da se Hadžić bavio krijumčarenjem droge, a navodno je tokom rata bio blizak sa zloglasnim Miloradom Ulemekom Legijom, Frenkijem Simatovićem i srbijanskom tajnom službom. U Hadžićevom dosijeu je i šverc cigaretama i saradnja sa tzv. abdićevcima.

(MONDO - na slici: Željko MIlovanović i kuća Elvisa Hadžića)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE