• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilt: Srbija i Hrvatska u EU - dobro za BiH

Karl Bilt kao najefikasnije rješenje za BiH vidi u priključenju Hrvatske i Srbije EU.

 Bilt: Srbija i Hrvatska u EU - dobro za BiH Izvor: MONDO

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocijenio je da ne postoji nijedno drugo efikasno rješenje za budućnost BiH osim ubrzavanja prijema Hrvatske u EU i pomoći Srbiji da učvrsti svoj hod ka evropskim integracijama, prenio je novosadski "Dnevnik".

"Ulazak Hrvatske u EU, u kombinaciji sa postepenim približavanjem Srbije istom cilju, doprinijeće više dugoročnoj stabilnosti BiH nego bilo šta drugo", naveo je Bilt u pismu kolegama u Evropskoj uniji o Bosni i Hercegovini.

Riječ je o odgovoru na pisanu poruku o BiH koju su prošlog mjeseca šefovima diplomatija EU uputili britanski i češki ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband i Karel Švarcenberg, otvarajući debatu o budućnosti BiH.

Biltovo viđenje stanja u BiH, kao i rješenja za permanentnu krizu u njoj, bitno se razlikuju od stavova koje su iznijeli Miliband i Švarcenberg, koji su insistirali na zadržavanju Kancelarije visokog predstavnika i jačanju državnih, centralnih institucija u Sarajevu, naveo je novosadski list.

Dijeleći njihovu zabrinutost zbog aktuelnih tenzija u BiH, Bilt se složio da bi trebalo posvetiti veću pažnju toj bivšoj jugoslovenskoj republici, ali bez upozorenja koja su odaslali britanski i češki šef diplomatije "da nas istorija uči koliko situacija u BiH može da se pogorša ako nacionalističke agende budu primijenjene u potpunosti".

"Svakako da moramo da se posvetimo BiH, takođe se slažem da treba snažno da podržimo rad Miroslava Lajčaka. Iako postoji prostor za brigu zbog najnovijih događaja, ne treba da zanemarimo da je proces stabilizacije, i pored toga što je spor, ipak, počeo da se ostvaruje", zapazio je Bilt.

On se suprotstavio ideji dvojice kolega da treba zadržati Kancelariju visokog predstavnika i da se njenim zatvaranjem gubi vrlo važna garancija za stabilnost u BiH.

"Podržavam u potpunosti ocjenu Lajčaka da je stari kocept Kancelarije visokog predstavnika prevaziđen i da nije više koristan, a da prioritet u ovom momentu mora da bude omogućavanje tranzicije ka snažnom i dugoročnom prisustvu EU u zemlji", zaključio je prvi visoki predstavnik u BiH nakon zaključivanju Dejtonskog sporazuma.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE