• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD smjenjuju Tarika Sadovića?!

Smjena ministra bezbjednosti BiH zbog veza sa islamskim terorističkim organizacijama!?

 SAD smjenjuju Tarika Sadovića?! Izvor: MONDO

Američka administracija uputila je ultimatum vrhu Stranke demokratske akcije (SDA) da hitno smijeni svog čovjeka na mjestu ministra bezbjednosti BiH zbog njegovih veza sa islamskim terorističkim organizacijama i na to mjesto postavi neku umjereniju osobu ili će u protivnom prekinuti sve kontakte sa tom strankom, otkriva za "Press RS" odlično obaviješten izvor blizak američkoj ambasadi u BiH.

Izvor lista tvrdi da je, iako Sadović to ne želi da prizna, takav zahtjev već ispostavljen najužem rukovodstvu SDA, koje se sada našlo u veoma nezgodnoj poziciji jer na mjesto ministra bezbjednosti mora da postavi čovjeka za kojim se ne "vuku repovi", ali osobu od povjerenja, koja istovremeno nema hipoteku da je povezana sa teroristima, danas je u SDA veoma teško naći.

"Nije nemoguće čak ni da najuže rukovodstvo SDA od Sadovića krije američki zahtjev za njegovu smjenu. Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović su u veoma teškoj situaciji i na sve moguće načine pokušavaju da nađu izlaz iz ove situacije. Kako god se to završilo, Sadović će vrlo teško moći da ostane na svojoj poziciji jer Amerikanci ne žele više ni da čuju za njega! Problem je što je teško naći njegovu zamjenu, a jedno od rješenja je i da se SDA čak potpuno odrekne pozicije ministra bezbjednosti!", tvrdi izvor "Pressa RS".

Kritike koje su poslanici iz RS u Parlamentu BiH uputili na njegov račun Tarik Sadović je nazvao "odvratnim manipulacijama". Poslanik Slavko Jovičić kaže da je prosto nevjerovatno da ministar daje izjave koje su usmjerene protiv predstavnika Srba.

"To je smiješno! Terorizam je problem na čijem rješavanju se radi jedinstveno! Međutim, pitanje je koliko se to može sa Sadovićem, jer kada on kaže da je u BiH trenutno samo jedan terorista, tek onda se osjećam nesigurno! "kaže Jovičić.

Amerikanci su, kaže izvor lista, posebno bili zgroženi nedavnim Sadovićevim izjavama u kojima je omalovažavao izveštaj Savjeta bezbjednosti UN kojim je BiH stavljena na listu zemalja u kojima postoje tragovi mreža terorističkih organizacija. Pored toga, Sadovićev odnos prema Abu Hamzi i odlaganje protjerivanja neformalnog vođe mudžahedinske zajednice iz BiH takođe su im žestoko zasmetali, zbog čega žele da mu što prije "vide leđa".

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović, s druge strane, odbacio je tvrdnje da je američka administracija uslovila dalje kontakte sa SDA njegovom smenom sa ove funkcije.

"Pošto sam član Predsjedništva SDA, tvrdim da takva informacija nikad nije izneta ili prezentovana pred stranačkim organima. Lično ne vjerujem da je bilo takvih ultimatuma. Možda je bilo određenih razgovora iz oblasti bezbjednosti, ali se na sastancima zvaničnih organa SDA nikad nije razmatralo to pitanje", tvrdi Sadović.

Tarik Sadović imenovan je na mjesto ministra bezbjednosti BiH u februaru 2007. godine.

Sredinom ove godine zabranjeno mu je da o strategijama borbe protiv terorizma govori na Kongresu evropske policije u Berlinu.

Istovremeno, Savjet bezbednosti UN prije mjesec dana objelodanio je izvještaj u kojem je BiH stavljena na listu zemalja u kojima postoje tragovi mreža terorističkih organizacija

Vojnopolitički analitičar iz Banjaluke Gostimir Popović procjenjuje da SDA ipak ima spremno novo lice koje će da uskoči u Sadovićevu ministarsku fotelju.

"Ne vjerujem da se, po tom pitanju, bilo šta prepušta slučaju! S druge strane, potez Amerikanaca je i veoma interesantan, jer je notorna činjenica da su oni podržavali izbor Sadovića na ministarsku poziciju. Sada su promijenili ploču i za to može da postoji nekoliko razloga. Najvjerovatnije je da se on, na neki način, oteo kontroli i počeo da djeluje kao slobodni strijelac, a nije isključena ni mogućnost svojevrsnog kratkog spoja, jer se često dešava da nižerazredni američki činovnici odavde u centralu šalju pogrešne i nepotpune izvještaje koji mogu da dovedu do velikih grešaka u krajnjim procjenama ", zaključuje Popović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE