• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luksuzna svjetska zdanja diplomatama BiH

Savjet ministara BiH kupio diplomatama zgradu od četiri miliona evra u Briselu.

 Luksuzna svjetska zdanja diplomatama BiH Izvor: MONDO

Odluka Savjeta ministara BiH da, na prijedlog Ministarstva spoljnjih poslova BiH, u Briselu pazari zgradu vrijednu četiri miliona evra za smještaj ambasada BiH i Misije BiH pri EU, izazvala je pravu buru negodovanja većine poslanika u Parlamentu BiH.

Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić za "Press RS" tvrdi da je kupovina zgrade za smještaj diplomatskih predstavništava BiH u Briselu bila "preko potrebna". Ona navodi daje država svakog mjeseca plaćala veliku rentu za ambasadu BiH u Belgiji, kao i za misiju BiH pri EU.

"Na ovaj način dugoročno je riješeno pitanje smještaja diplomata BiH u središtu Evropske unije, a svoje mjesto u novoj zgradi zauzeće i ambasada i misija BiH pri EU, koje su se nalazile na različitim lokacijama, za koje smo plaćali strašno visoku rentu", kaže Trišić-Babić.

Ogorčeni poslanici tvrde da je kupovina ovog luksuznog zdanja novi primjer bezobzirnog guranja prsta u oko osiromašenom narodu, koji jedva sastavlja kraj sa krajem.

Ova velelepna zgrada ima osam spratova i na ukupnoj površini od 1.792 metra kvadratna smješteno je 50 kancelarija, tako da će svaki od 30-ak službenika ambasade BiH i Misije BiH pri EU imati na raspolaganju čak 60 svojih kvadrata ili po skoro dvije kancelarije.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić za isti list kaže da je ostao zatečen odlukom Savjeta ministara BiH da preko leđa poreskih obveznika "prebije nova četiri miliona evra namijenjenih bespotrebnoj kupovini zgrade u Briselu". Kalabić takođe tvrdi da se poslanici državnog parlamenta uopšte nisu pitali za mišljenje povodom inicijative Ministarstva spoljnih poslova BiH da se diplomate presele na novu, daleko skuplju lokaciju.

"Svjestan sam da su državi potrebna diplomatska predstavništva u svijetu, ali BiH nije država u pravom smislu te riječi! Ovde je prvo potrebno urediti mnogo drugih značajnijih pitanja, a tek potom se baviti kupovinom nekretnina po bijelom svijetu! Odluka Savjeta ministara da podrži prijedlog Svena Alkalaja o kupovini ove zgrade, najblaže rečeno, nije mudar potez u situaciji kada većina ljudi živi u najvećoj bijedi. Prije izvjesnog vremena posjetio sam diplomatsko predstavništvo BiH u Briselu, i nije mi jasno šta fali starim prostorijama, pa moraju da traže nove po cijeni koja se mjeri milionima evra", kaže Kalabić.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE