• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: Mladić bio podređen Paniću

 Hag: Mladić bio podređen Paniću  Izvor: MONDO

U nastavku suđenja penzionisanom generalu Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišiću, svjedok optužbe Džon Vilson izjavio je da je s proljeća 1992. komandant armije bosanskih Srba Ratko Mladić bio "podređen" tadašnjem načelniku Generalštaba VJ Životi Paniću.

General Perišić optužen je za pomaganje i podržavanje artiljerijskih i snajperskih napada na stanovnike Sarajeva sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS), 1993-95.

Australijski general Vilson, koji je u proljeće i ljeto 1992. bio šef vojnih posmatrača UN u Sarajevu, posvjedočio je da je tokom pregovora o povlačenju VJ, odnosno JNA, iz glavnog grada BiH u maju 1992.
primijetio da između generala Panića i Mladića postoji odnos "subordinacije".

"Po onome što sam vidio, bilo je jasno da je to odnos nadređenog i podređenog. General Panić je bio nadređeni, a general Mladić podređeni", tvrdio je svjedok.

Kako je izjavio, jugoslovenska vojska nameravala je da se "po svaku cijenu povuče" iz Sarajeva, a tamošnje vlasti željele su da prije toga vojska, kao ustupak, ostavi u gradu oružje. General Mladić tome se protivio.

"General Panić je zatim došao i u pregovorima rekao da će JNA ostaviti oružje Predsjedništvu BiH, bez obzira na to šta Mladić misli...Tako je na kraju i bilo", posvjedočio je general Vilson.

On je tvrdio da je, tokom šest nedjelja koje je proveo u Sarajevu, grad bio podvrgnut stalnom, "neselektivnom" granatiranju sa položaja VRS koja je, po njemu, oko grada imala oko 200 artiljerijskih cijevi.

Vilson je potvrdio da je vidio kako se iz Sarajeva otvara vatra iz minobacača montiranog na kamion, koji bi se zatim udaljio na novi položaj, ali je ocijenio da je sa srpskih položaja zatim uzvraćano sa nesrazmjerno mnogo artiljerijskih granata po civilnim četvrtima.

Australijski general - koji je po odlasku iz Sarajeva bio vojni savetnik međunarodnih posrednika Sajrusa Vensa (Cyrus Vance), lorda Dejvida Ovena (David Owen) i Torvalda Stoltenberga - rekao je i da je, tokom pregovora 1993. lord Oven otvoreno predočavao tadašnjem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću da bosanski Srbi čine zločine i sprovode etničko čišćenje.

Milošević je prvo negirao da zna za to i da ima bilo kakav utičaj na Srbe u BiH, a zatim je tvrdio da ne podržava njihove akcije, ali da ne može ništa učiniti da ih spriječi.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Perišićev američki branilac Gregor Gaj-Smit (Guy-Smith) predočio je svedoku da je NATO 1999. bombardovao TV stanicu i električne transformatore i pitao ga da li to smatra legitimnim vojnim ciljevima.

General Vilson odgovorio je da je to "siva zona", sugerišući da to mogu i ne moraju biti vojni ciljevi.

Upitan zna li za napad na kolonu JNA koja se povlačila u maju 1992. u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, Vilson je odgovorio da zna da je 30 vojnika "nestalo", ali da ne zna pod kojim okolnostima i ko je na kolonu otvorio vatru.

Suđenje generalu Perišiću, optuženom i za pomaganje zločina u Srebrenici i granatiranja Zagreba u ljeto 1995. biće nastavljeno u utorak, iskazom eksperta optužbe Patrika Trejnora (Patrick Traynor).

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE