• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski Univerzitet "etnički čist"?

Srpskih kadrova skoro da nema na rukovodećim pozicijama sarajevskog Univerziteta.

 Sarajevski Univerzitet "etnički čist"? Izvor: MONDO

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji je prije rata zapošljavao najviše profesora i asistenata srpske nacionalnosti, gotovo svi zaposleni su Bošnjaci, dok su profesori i asistenti Srbi, koji su imali želju da se vrate na posao bili spriječeni, tvrdi direktor Biroa za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac.

"Profesori Srbi su nazivani četnicima i mjesta za njih nije bilo. Sarajevski Univerzitet je samo tokom rata napustilo 650 profesora i asistenata, a nakon rata taj broj je daleko veći", rekao je za "Glas Srpske" Šehovac, koji je prije rata radio kao viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a nakon rata nije mogao da se vrati na posao. On je dodao da je žalosno to što nacionalni predznak ima veću cijenu nego stručnost i nauka.

Predsjednik Kluba delegata Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Staša Košarac kaže da istraživanja nevladinih organizacija pokazuju da gotovo da nema nijednog Srbina koji radi u rukovodećim strukturama sarajevskih fakulteta, ni u upravi ni na katedrama.

"Od stručnjaka koji su radili na tom univerzitetu sada ne radi ni jedan odsto", rekao je Košarac.

On je dodao da je jedini Srbin dekan u Sarajevu Mirko Pejanović koji je i tokom rata kao član tadašnjeg Predsjedništva BiH bio samo "botanička bašta" za bošnjačke lidere.

"Sarajevu trebaju samo oni Srbi i Hrvati koji će žmiriti na sve što se događa", istakao je Košarac.

On tvrdi da na Arhitektonsko-građevinskom, Medicinskom, Pravnom fakultetu nema nijednog profesora srpske nacionalnosti.

Predsjednik nevladine organizacije "Kroacija libertas" Leo Pločkinić kaže da Univerzitet u Sarajevu nakon slanja određenih univerzitetskih kadrova u penziju, uglavnom srpske i hrvatske nacionalnosti, postaje etnički očišćen.

"Ukoliko na njihova mjesta dođe bošnjački nastavni kadar to će biti jasan signal u kom smjeru ide i visoko obrazovanje u BiH", naglasio je Pločkinić.

Nedavno je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u penziju poslato sedam profesora, među kojima je bio samo jedan Bošnjak. Na njihova mjesta došli su bošnjački kadrovi, a Ekonomski fakultet koji radi u prostorijama koje su vlasništvo Mitropolije dabrobosanske praktično je etnički očišćen, piše "Glas Srpskе". (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE