• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delić od Čengića primio 800.000 DM

U službenoj zabilješci AID-a iz 2002. godine piše i da je iz potvrde vidljivo da je novac Hasan Čengić poslao Rasimu Deliću ili Halidu Čengiću...

 Delić od Čengića primio 800.000 DM Izvor: MONDO

Bivši ministar unutrašnjih poslova BiH Bakir Alispahić isplatio je 7. januara 1994. godine, u ime Hasana Čengića i po njegovom nalogu, komandantu Armije BiH Rasimu Deliću gotovinski iznos od 800.000 tadašnjih njemačkih maraka, navodi se u službenoj zabilješci Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) iz maja 2002. godine.

"Dana 9. maja 2002. godine u službenoj prostoriji AID-a koju je od jula 1993. do marta 1996. godine koristio Bakir Alispahić, u to vrijeme ministar unutrašnjih poslova BiH i direktor AID-a, u metalnoj kasi pronađen je plavi koverat u kome se nalazila potvrda o primopredaji novca", navodi se u zabilješci, prenosi "Glas Srpske" u sutrašnjem broju.

U službenoj zabilješci AID-a iz 2002. godine piše i da je iz potvrde vidljivo da je novac Hasan Čengić poslao Rasimu Deliću ili Halidu Čengiću.

Ta zabilješka, kao i originalna potvrda o primopredaji novca, nalaze se u posjedu portala necenzurirano.com koji u tekstu o tome navodi da su original pronašli pripadnici AID-a u Alispahićevom sefu.

Navedeno je da su dokumenti dobijeni od obavještajnih službi BiH, te da su oni dokaz da je Rasim Delić primao novac koji su teroristi uplaćivali Hasanu Čengiću na njegove tajne račune u inostranstvu.

U tekstu se ističe da se ne zna gdje je završio taj novac, te da je zanimljiva podudarnost da je "ova isplata izvršena gotovo neposredno nakon što je Delić u svojim izvještajima Ministarstvu inostranih poslova BiH prikrivao ratne zločine Armije BiH i zaštitio njihove počinioce, pripadnike radikalno-islamističkih, terorističkih jedinica u BiH".

Tvrdi se da je "Delić svoju ćutnju i prikrivanje ratnih zločina i njihovih počinilaca dobro naplatio".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE