• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc: Prioritet Hapšenje Mladića i Hadžića

Logoraši Srpske kod Bramerca: Šta je sa 300 predmeta koji je RS dosatvila Tribunalu?

 Bramerc: Prioritet Hapšenje Mladića i Hadžića Izvor: MONDO
Drugi dana posjete glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca BiH najavljen je sastanak sa delegacijom Saveza logoraša RS.

Predsjednik Saveza, Branislav Dukić rekao je medijima u RS da će logoraši Srpske Bramercu prenijeti sva nezadovoljstva procesuiranjem odgovornih za ratne zločine nad Srbima pred pravosudjem BiH, ali i Haškim tribunalom.

Precizirao da će biti izraženo nezadovoljstvo presudama koje je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću, kao i da će biti postavljeno pitanje procesuiranja ratnog komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i odgovornih za "Tuzlansku kolonu".

Još je naveo da će od glavnog tužioca Haškog tribunala biti zatražen odgovor šta je sa 300 predmeta koje je RS ranije dostavila ovom sudu, a biće mu i obrazloženo zašto Savez logoraša RS predmete koji se odnose na ratne zločine nad Srbima upućuje Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije, a ne Sudu BiH.

Prvog dana posjete BiH glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc najavio je u da će određeni broj predmeta ratnih zločina uskoro biti ustupljeni na procesuiranje Sudu BiH.

Na sastanku sa ministrom pravde BiH Barišom Čolakom istaknut je značaj saradnje svih državnih institucija i zemalja u okruženju u hapšenju preostalih haških bjegunaca, procesuiranju ratnih zločina i saradnji na razmjeni informacija.

"Iz perspektive Haškoga suda od posljednje posjete BiH, uhapšeni su Župljanin i Karadžić, što je veoma važno za žrtve u BiH i uopšte za međunarodnu pravdu koja predstavlja poruku da se ne mogu nekažnjeno činiti zlodjela, a ukazuje i na važnost rada Haškoga suda. Dalji prioritet je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića" , rekao je Bramerc.

Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc izrazio je zabrinutost zbog ograničenog trajanja mandata Tribunala, koji je predviđen do 2010. godine, do kada, kako je ocijenio, ne mogu biti završena sva suđenja.

U razgovoru sa hrvatskim i bošnjačkim članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem, te Miroslavom Vujičićem, šefom Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Bramerc je istakao da je saradnja Haškoga suda i BiH veoma dobra i da će Tribunal podržati rad pravosudnih institucija u BiH.

"Biće učinjeno sve da se potencira finansijska pomoć i izgradnja pravosudnog sistema u cijeloj jugoistočnoj Evropi", istakao je Bramerc.

Naglasio je još važnost regionalne saradnje između BiH, Hrvatske i Srbije koja, kako je rekao, može uticati na smanjenje broja predmeta.

Predsjedništvo BiH saopštilo je da je cilj Bramercove posjete susret s predstavnicima vlasti u BiH koji su uključeni u pitanja saradnje sa Haškim sudom kao dio priprema za redovan izvještaj koji on podnosi Savjetu bezbjednosti UN u decembru.

U saopštenju iz Predsjedništva navodi se da su Komšić i Silajdžić, između ostalog, ukazali Bramercu na slučaj Ilije Jurišića koji se nalazi u zatvoru u Beogradu, u čijem je slučaju, prema Silajdžićevim riječima, Srbija prekršila "Pravila puta" Rimskoga sporazuma iz 1996. godine kada ga je uhapsila bez saglasnosti Tribunala.

Tako su Bramerca i zvanično zatražili da se slučaj "Jurišić" nađe na dnevnom redu Suda, jer, kako su ocijenili, to utiče na odnose između BiH i Srbije.

Bramerc je razgovarao i sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem i takođe istakao značaj produženja mandata Tribunala i nakon 2010. godine, kako bi bili procesuirani svi optuženi za ratne zločine.

Alkalaj je rekao Bramercu da se u BiH sa velikom pažnjom prati rad Haškog suda i njegovi rezultati i da saradnja sa Sudom doprinosi političkoj stabilnosti i budućnosti cijele regije, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Ukazao je i na aktivnosti koje su planirane tokom naredne godine u ostvarivanju planiranih ciljeva, prvenstveno na planu dobijanja kandidatskog statusa u EU, dobijanja MAP-a na putu u članstvo u NATO savezu, liberalizaciji viznog režima za građane BiH, kao i kandidaturi za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE