• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zadnji voz za Evropu"

Ambasador Francuske u BiH Mariz Bernio upozorila je da postoji realan rizik da BiH propusti voz za EU ukoliko se u skorije vrijeme ne preduzme nešto.

 "Zadnji voz za Evropu" Izvor: MONDO

"Izvještaj Evropske komisije od 5. novembra kaže da su na tehničkom planu rezultati jako skromni", podsjetila je Bernio, navodeći da se u BiH vidjela neravnoteža između riječi i onoga što se radi u praksi.

Ona je za sarajevsko "Oslobođenje" izjavila da se na osnovu ovoga možete vidjeti na koji način se BiH udaljila od voza za EU.

Prema njenim riječima, za evroatlantske integracije potrebne su jaka politička volja i unutrašnji konsenzus, od čega je BiH još daleko.

"Ovdje se prilikom svake reforme odmah suočite sa preprekama. I u ovom procesu treba volja, dijalog i kompromis, koji su baza evropske izgradnje", istakla je Bernio ocijenivši da bi inicijativa domaćih političara od prošle subote mogla biti pozitivan znak početka rješenja deblokiranja postojeće situacije u BiH.

Govoreći o francuskom predsjedavanju EU ona je rekla da je želja Francuske da se političari u BiH pozovu na odgovornost i da se ubijede da se više angažuju na reformama, a u EU da pokrene inicijativu na najvišem nivou kako bi se dobila nova strategija.

Bernio nije mogla da sumira rezultate, jer, kako je podsjetila, francusko predsjedavanje još nije završeno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE