• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Branković za radikalne promjene

Premijer FBiH predlaže smanjenje broja ministarstava i izjednačenje nadležnosti Doma naroda sa Vijećem naroda RS.

 Branković za radikalne promjene Izvor: MONDO

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković traži radikalne promjene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH, između ostalog, smanjenje broja ministarstava sa 16 na 12, i da nadležnosti Doma naroda federalnog parlamenta budu izjednačene sa nadležnostima Vijeća naroda RS.

Branković ističe da je zakonodavna i izvršna vlast u Federaciji preglomazna i da su veliki trošpkovi njenog izdržavanja.

On objašnjava da bi se broj ministarstava mogao smanjiti sa 16 na 12, po sastavu šest Bošnjaka, četiri Hrvata i dva Srbina, objedinjavanjem Ministarstva trgovine i Ministarstva razvoja, Ministarstva zdravstva sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku, Ministarstva za sport i kulturu sa Ministarstvom za obrazovanje i nauku, te ministarstvom u kojem bi bila nadležnost za prostorno uređenje i turizam i okolinu.

Branković, u dokumentu koji je pripremio za današnji sastanak lidera SDA, HDZ, Stranke za BiH i HDZ 1990 povodom krize u Vladi FBiH, predlaže da se nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH izjednače sa Vijećem naroda RS, što bi pojednostavilo i ubrzalo proceduru usvajanja zakona.

Prema pisanju federalnih medija, u dokumentu se navodi da je u FBiH neophodno objediniti šefovanje izvršnom vlašću.

"U RS je premijer i mandatar Vlade, a u FBiH to je lice koje imenuje predsjednik i potpredsjednik FBiH, što utiče na efikasnost funkcionisanja vlasti", objašnjava on.

Branković je od političkih lidera zatražio podršku i za niz poteza koji će poboljšati stanje i smanjiti opterećenja privredi i građanima, uz veću efikasnost rada administracije.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić ocijenio je kao prihvatljiv prijedlog premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića o smanjenju ministarstava u federalnoj Vladi.

Tihić je pred početak današnjeg sastanka vladajućih stranaka u FBiH i predstavnika federalne Vlade istakao da se neka ministarstva mogu objediniti a da Ministarstvo industrije energetike i rudarstva treba razdvojiti, naglašavajući da će od Brankovića tražiti da se izjasni o imenima ministara.

On je naglasio da Dom naroda federalnog Parlamenta treba da radi poslove koji se tiču vitalnog nacionalnog interesa ili interesa kantona kao i da treba smanjiti ovlaštenja predsjedniku i potpredsjednicima Federacije.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je da je Branković ponudio pravu rekonstrukciju i štednju.

"Nisam analizirao sve tačke ponuđenog dokumenta, ali mislim da je to jedna dobra inicijativa", rekao je Silajdžić i pozvao novinare da sutra u 12.00 časova dođu na konferenciju za novinare u zgradi Predsjedništva BiH, na kojoj će biti pokrenuta mnoga pitanja, uključujući i pitanja o kojima je danas razgovarano sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, a tiču se i odnosa Srbije i BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da smanjenje broja ministarstava ne rješava stvar, jer se on može i povećati i smanjiti, odnosno da broj ministarstaava nije važan, već da li Vlada efikasnije radi.

"Podržavam sve promjene u korist građana", rekao je Ljubić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE