• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH u NATO 2011. godine?

Bosna i Hercegovina mogla bi postati punopravna članica NATO-a oko 2011. godine, saznaje "Dnevni avaz" iz više izvora.

 BiH u NATO 2011. godine? Izvor: MONDO

Ovu informaciju potvrdio je i Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH.

"Sa svim reformama koje se provode i u okviru Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH, ali i na nivou države, u posljednih nekoliko mjeseci imamo sve naklonjeniji odnos NATO-a. Alijansa ne samo da toplo pozdravlja reformske napore BiH u vezi s ulaskom u NATO nego je spremna to dobrano nagraditi", kaže za "Avaz" Cikotić.

Dodao je da su članice ovog saveza "signalizirale BiH" da su spremne da nagrade napredak i stimulišu postignute uspjehe te ohrabriti reforme i u drugim sektorima u zemlji.

"U tom, ali i kontekstu drugih događaja u regionu, postoji realna mogućnost da se period kretanja ka punopravnom članstvu ka NATO-u skrati u odnosu na ranija očekivanja", rekao je Cikotić.

Precizirao je da već iduće godine na samitu NATO-a u Strazburu i Kilu BiH može da bude pozvana u Akcioni plan za članstvo (MAP), a godinu nakon toga i u punopravno članstvo Alijanse.

Ipak, kaže, institucije BiH obavezne su da realizuju sve obaveze i tako iskoriste šansu koja im se nudi.


"Šansu imamo! Ako budemo preduzimljivi i konkretni u djelovanju, period kretanja prema NATO-u možemo bitno skrati", kazao je ministar odbrane BiH.

Iz Štaba NATO-a u Sarajevu, iako oprezno, potvrdili su Cikotićeve navode, piše isti list.

"Napredak koji država bilježi na planu reforme odbrane je zadivljujući i dobre su šanse da se vašoj BiH ponudi članstvo u ovom savezu oko 2011. godine", rekao je u izjavi za "Avaz" Derik Čepel .

On, međutim, ističe da vojna reforma nije jedini kriterijum za ulazak BiH u NATO, već da će ministri država članica ovog vojnog saveza analizirati ukupnu situaciju u BiH.

"Alijansa želi da vidi BiH u NATO-u, ali za to treba ostvariti preduslove. U reformi odbrane pravi se dobar napredak", rekao je Čepel.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE