• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priština popušta pred pritiscima?

Vlada Kosova već je počela da popušta pred međunarodnim pritiskom za prihvatanje plana o šest tačaka i saopštava uslove pod kojima bi prihvatila plan.

 Priština popušta pred pritiscima? Izvor: MONDO

Takozvani plan o šest tačaka odnosi se na policiju, pravosuđe, carine, granicu, zaštitu kulturnih i vjerskih objekata, kao i na saobraćaj i telekomunikacije.

Kosovski zvaničnici usprotivili su se dogovoru koji su postigli Beograd i UN. Detalji dogovora za sada nisu zvanično objavljeni.

Prištinski dnevnik "Koha ditore" citira zamjenika premijera Hajredina Kučija koji je rekao da je taj plan prihvatljiv i za Prištinu ako se "poštuje Ustav, suverenitet i teritorijalna cjelina Kosova".

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je podnijela plan Prištini prošle nedjelje, pošto je prije toga dobila saglasnost Beograda.

"Koha ditore", međutim, navodi da je plan o šest tačaka bio poznat još u junu, a da su ga institucije Kosova odbile tek nakon postizanja sporazuma sa Srbijom.

Sa druge strane, specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt je rekao da se Prištini "ne nameće plan, ali da pregovori još nisu završeni".

"Nismo na kraju procesa. Predsjednik i premijer su rekli da se ne slažu sa nekim suštinskim elementima u sadašnjem tekstu, ali su oni izrazili spremnost da nastave dijalog", naveo je Fejt.

Specijalni izaslanik EU je kazao da međunarodna zajednica ne može Prištini nametnuti plan.

Fejt je izrazio ubjeđenje da će biti postignut kompromis, bez obzira što je Priština najprije odbila plan.

"Vlada je dobila poruku da je u zajedničkom interesu (u interesu vlade i svih koji podržavaju Kosovo) da se Euleks uspješno rasporedi na cijeloj teritoriji Kosova. Nadamo se da će se to desiti početkom decembra. Važno je da se Euleks rasporedi na cijeloj teritoriji Kosova jer će se tako reafirmisati poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je Fejt.

Koha ditore je citirao i neimenovane zvaničnike EU koji su ocijenili da su i pojedini kosovski mediji odgovorni za zastoje, jer su uticali na odijum javnosti prema planu generalnog sekretara UN.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE