• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ustavne promjene ne mogu da vode stranci

"Smatramo da je evropski proces vlasništvo građana u BiH i da političari dogovorom treba da rješavaju to pitanje", naveo je Dodik...

 Dodik: Ustavne promjene ne mogu da vode stranci Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku sa britanskim ambasadorom u BiH Majklom Tatamom zajednički konstatovano da ustavne promjene treba da urade domaći političari i da taj proces ne mogu da vode stranci.

"To je teško i kompleksno pitanje, ali se razgovori o ustavnim promjenama moraju zasnivati na Dejtonskom mirovnom sporazumu koji svi moramo poštovati", rekao je Dodik novinarima i ponovio da je "pristup RS da nema negacije ni BiH ni RS, što bi pomoglo i revitalizovalo proces ustavnih promjena".

Dodik je istakao da je britanskom ambasadoru potvrdio opredijeljenost RS za evropske integracije, kao i da je Srpska spremna da radi na provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Smatramo da je evropski proces vlasništvo građana u BiH i da političari dogovorom treba da rješavaju to pitanje", naveo je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će sporazum, potpisan u Odžaku sa liderima SDA Sulejmanom Tihićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem, otkloniti mnoge probleme da bi BiH što brže ušla u EU.

"Zatražio sam od britanskog ambasadora da se Vlada njegove zemlje založi da EU ne postavlja široku listu prioriteta BiH, koji su doveli do zastoja, te da Vlada Velike Britanije učini sve da se za građane BiH ukinu vize za zemlje EU", rekao je premijer RS i dodao da bi to povećalo povjerenje građana u proces evropskih integracija, a za političare bi bio znak za ubrzani put ka EU.

Premijer RS rekao je da je ambasadora Velike Britanije upoznao sa činjenicom da Srpska čvrsto stoji iza Sporazuma potpisanog u Odžaku i da su trojica lidera spremna da daju doprinos usvajanju potrebnih dokumenata u parlamentu BiH.

On je izrazio uvjerenje da postoji potrebna većina u parlamentu BiH i dodao da je potrebno pristupiti donošenju zakona o popisu stanovništva i državnoj imovini, te Brčko distriktu, čime bi se riješila pitanja iz ovog sporazuma, nakon čega bi počeli razgovori o ustavnim promjenama.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što PDP i lider ove stranke Mladen Ivanić podržavaju Sporazum iz Odžaka, dodajući da vjeruje da će i druge partije iz RS dati podršku konkretnim rješenjima u parlamentu BiH, čime bi RS dala maksimalan doprinos realizaciji tog dogovora.

On je napomenuo da su debate političara u Federaciji BiH u vezi sa Sporazumom rezultat njihovih međusobnih odnosa o pitanjima u ovom entitetu.

"Ne vidim nikakav problem u potpisanom Sporazumu i vjerujem da će on biti proveden", naveo je Dodik.

Novoimenovani ambasador Velike Britanije, kome je ovo prva posjeta RS, rekao je da je Srpska kao entitet važan dio u institucionalnoj strukturi BiH, izražavajući zadovoljstvo što je ubrzo nakon dolaska u BiH posjetio RS.

"Pozdravljam posvećenost premijera Dodika integracijama BiH u EU", rekao je Tatam naglasivši da će njegova zemlja pružati političku podršku BiH da bi ispunila sve zahtjeve koji stoje na njenom putu ka EU.

On je izrazio nadu da će Sporazum iz Odžaka predstavljati osnovu za napredak i da će se pretvoriti u konkretne dijelove zakonskog okvira.

Tatam je rekao da ustavne promjene nisu uslov za ulazak BiH u EU, ali bi one olakšale priključenje BiH Uniji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE