• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnice za zločine nad Srbima

Sudu BiH dostavljene optužnice protiv deset lica za ratne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva na području opština Brod, Derventa i Odžak.

 Optužnice za zločine nad Srbima Izvor: MONDO

Okružno tužilaštvo iz Doboja dostavilo je Sudu BiH optužnice protiv deset lica koja se terete da su počinili ratne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva na području opština Brod, Derventa i Odžak.

Iz dobojskog Okružnog tužilaštva potvrđeno je da su optužnice predate protiv Mire Miloš, Ivice Perkovića zvanog Mungos, Indire Vrbljanac-Kamarić, Zdravka Marinića, Mladena Kurdelja i Miroslava Kopljara koji se terete za ratne zločine počinjene na području Broda, kao i Nihada Hamzića zvanog Fric, Joze Brico i Almasa Nezirovića za zločine počinjene u Derventi, a za zločine u Odžaku protiv Albine Terzić.

Za zločine počinjene nad civilnim srpskim stanovništvom na potručju ove tri opštine tokom poslednjeg rata do sada je samo osuđen Ivica Vrdoljak zvani Geza.

On je kao stražar u logorima Poljari kod Dervente i u Brodu zlostavljao, tukao i ponižavao srpske logoraša zbog čega je osuđen na pet godina zatvora.

Sud BiH nedavno je podigao optužnicu protiv Damira Lipovca iz Dervente koji se tereti da je dok je bio komandir hrvatskog logora u Poljarima ubio dvojicu logoraša.

Opštinsko udruženje ratnih zarobljenika iz Dervente nije zadovoljno radom Suda BiH za ratne zločine, jer još nije procesuirao zločine počinjene nad Srbima iz ove opštine tokom poslednjeg rata.

Predsjednik Udruženja Drago Knežević navodi da je kroz hrvatske kazamate prošlo više od 400 derventskih Srba i da su mučeni, maltretirani, silovani i ubijani.

"Haškom tužilaštvu i Sudu BiH za ratne zločine dostavljen je obiman materijal sa dokazim o počinjenim ratnim zločinima u Derventi", rekao je Knežević i dodaje da još niko, osim Ivice Vrdoljka, nije osuđen za te zločine.

On je podsjetio da je Okružno tužilaštvo iz Doboja Sudu BiH dostavilo tužbe protiv nekih osumnjičeni do koji će se teško doći, jer ta lica danas žive u drugim zemljama, gdje su dobila državljanstva, te upitao zašto se ne procesuiraju lica koja su dostupma sudovima.

Predsjednik opštinskog Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac nezadovoljan je radom tužilaštava iz Doboja i Sarajeva, i podsjeća da još niko nije odgovarao za počinjene ratne zločine u ovoj opštini.

"Jedino je Okružno tužilaštvo iz Doboja vodilo istragu protiov Indire Vrbljanac-Kamarić za zločine počinjene nad zarobljenim srpkinjama u logoru Polet u Brodu, čije je ona bila komandir, ali je predmet ustupljen Sudu BiH", rekao je Grabovac.

On podsjeća da je u Brodu za vrijeme rata bilo čak deset logora u kojima su dovođeni Srbi sa područja opština Brod, Derventa, Modriča, Odžak i Slavonski Brod.

"U tim logorima su ljudi ubijani, ponižavani, držani danima gladni, žene silovane", podsjetio je Grabovac i dodao da o zločinima u Brodu zna Haško tužilaštvo ali da ništa nije učinilo da zločince stigne zaslužena kazna.

Bivši logoraši iz Broda i Dervente namjeravaju da izvrše pritisak na Sud BiH za ratne zločine kako bi što prije otpočelo procesuiranje zločina u ovim mjestima za vrijeme rata, naveli su iz ovih udruženja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE