• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj i Roćen potpisali protokol o saradnji

Ministri inostranih poslova BiH Sven Alkalaj i Crne Gore Milan Roćen potpisali u Sarajevu Protokol o saradnji resornih ministarstava dvije zemlje.

 Alkalaj i Roćen potpisali protokol o saradnji Izvor: MONDO


Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je Alkalaj izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Protokola te prvom zvaničnom posjetom ministra spoljnih poslova Crne Gore BiH.

On je ocijenio kao izvrsne odnose dvije zemlje te naveo da je na sastanku razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa, uspostavljanju međudržavnog savjeta za saradnju, skoroj posjeti predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića BiH, zajedničkom putu ka evroatlantskim integracijama, čemu će se posvetiti naročita pažnja, te o nizu drugih tema.

Ministar Roćen je, govoreći o odnosima dvije zemlje, istakao da se malo država, ne samo u regionu nego i u svijetu, može pohvaliti tako dobrim odnosima kao što se Crna Gora može pohvaliti odnosima sa BiH, napomenuvši da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Roćen očekuje da će se BiH i Crna Gora uskoro moći pohvaliti da su od svih zemalja bivše Jugoslavije prve potpisale ugovor o granici.

On je naglasio da je Vlada Crne Gore uputila BiH na razmatranje prijedlog sporazuma o dvojnom državljanstvu, na koji je iz Sarajeva stigao pozitivan odgovor te da će on biti potpisan kao i niz drugih međudržavnih ugovora, navodi se u saopštenju.

Ministri su se saglasili da su dobrosusjedski odnosi prioritet za obje zemlje, kao i jačanje regionalne saradnje što je od vitalnog značaja za približavanje EU i NATO-u, a ministar Roćen je rekao da BiH i Crna Gora idu zajedno, "ruku pod ruku" ka evroatlantskim integracijama.

Podrška kandidaturi BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN


Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen u razgovoru sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem rekao je da će Crna Gora pružiti podršku kandidaturi BiH za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN.

Alkalaj je tokom susreta izrazio zadovoljstvo bilateralnim odnosima i rekao da će predstojeća posjeta premijera Crne Gore Mila Đukanovića BiH, u decembru, omogućiti novi podstrek političkoj i ekonomskoj saradnji susjednih država.

On je naglasio da je potrebno dalje sarađivati u procesu evropskih integracija, kao i u oblasti odbrane, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Alkalaj se založio za ubrzanje procedure usaglašavanja i potpisivanja međudržavnih ugovora i rekao da je, osim Protokola o saradnji između dva ministarstva inostranih poslova koji je potpisan, predviđeno i zaključivanje memoranduma o saradnji u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija i Sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja.

On je istakao da je potrebno unaprijediti privredne odnose i intenzivirati saradnju u oblasti infrastrukturnih projekata, što se posebno odnosi na realizaciju projekata modernizacije putne infrastrukture između Sarajeva i Podgorice i izgradnju pruge Čapljina-Nikšić.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o odnosima u regionu u svjetlu rješavanja kosovskog pitanja, nakon što su Kosovo priznali Crna Gora i Makedonija, zatim o situaciji u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i ukupnim procesima integracije regiona zapadnog Balkana u EU.

Razmotreni su rezultati koje su dvije zemlje postigle u procesu evroatlantskih integracija, a koji se tiču Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Akcionog plana za članstvo u NATO-u i Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Roćen je naglasio da je potrebno stvoriti što bolje uslove za saradnju putem regionalnih inicijativa i zajedničkih projekata za cijeli region i programa pristupne pomoći EU, što bi doprinijelo stabilnosti u regionu.

On je istakao da je potrebno razmotriti mogućnost formiranja međudržavnog savjeta za saradnju koji je Crna Gora preuzela po osnovu sukcesije.

Špirić i Roćen za proširenje saradnje

Odnosi BiH i Crne Gore dobri su, ali postoji još dosta prostora za unapređenje saradnje u svim oblastima, posebno u ekonomiji - konstatovali su tokom današnjeg susreta predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen.

Sagovornici su ocijenili da će predstojeća posjeta premijera Crne Gore Mila Đukanovića BiH omogućiti novi podstrek političkoj i ekonomskoj saradnji dvije susjedne države, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Špirić je podvukao potrebu intenziviranja saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata, kao i formiranja međudržavnog savjeta za saradnju.

Posebnu zainteresovanost je izrazio za uspostavljanje sistemske saradnje u oblasti turizma između dvije zemlje, putem izrade zajedničke turističke ponude.

Špirić je istakao da je jedan od prioriteta BiH razvijanje svestrane regionalne saradnje, s ciljem da zemlje regiona pojedinačno i regija kao cjelina, dostignu standarde za integracije u evroatlantske strukture.

Ministar Roćen je i ovom prilikom potvrdio da postoji iskrena spremnost Crne Gore da gradi najbliže moguće odnose sa BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE