• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIA traži iransku "krticu" u BiH!?

Ogranak CIA u BiH u bezuspješnoj akciji hvatanja iranskog operativca američkog kodnog naziva "Jusuf"!

 CIA traži iransku "krticu" u BiH!? Izvor: MONDO

Prema izvještaju jedne zapadnoevropske obavještajne službe dostavljenom svim bezbjednosnim strukturama zapadne Evrope i SAD, obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA)BiH formirana je od kadrova nekadašnje bošnjačko policijsko-obavještajne službe lojalnih Stranci za BiH koji godinama grade izuzetno bliske odnose sa iranskom tajnom službom "Vevak", čiji se istureni operativac nalazi u BiH skriven pod imenom "Jusuf".

"Ogranak CIA u Ambasadi SAD u Sarajevu četiri godine bezuspješno pokušava da uhvati operativca američkog kodnog naziva `Jusuf`, krticu iranske tajne vojno-obavještajne službe `Vevak` koja je prodrla duboko u strukture bosanskih tajnih službi. Sadašnja OBA sastavljena je redom od obavještajaca iz bivše bošnjačke policijsko-obavještajne službe AID, koja je prije reforme državnog obavještajnog aparata blisko sarađivala sa tajnom službom `Vevak`", navodi se u ovom izvještaju, prenosi banjalučka štampa.

U dokumentu se ističe da je direktor OBA Almir Džuvo bio pripadnik AID-a, kao i 90 odsto strukture ove agencije.

"OBA je politički podređena bošnjačkim političarima iz redova Stranke za BiH koju predvodi Haris Silajdžić, za šta postoje neoborivi dokazi. Do sada smo utvrdili da ova služba ima zadatak i prioritet zataškavanja svih gafova i neregularnosti koje su napravili bošnjački političari i obavještajci", tvrde njemački obavještajci.

Utvrđeno je, navodi se u izvještaju, da je iranska krtica američkog kodnog naziva "Jusuf" platila u gotovini visokorangiranog službenika jedne od tajnih službi u BiH da radi za iransku tajnu službu "Vevak".

"U posljednjih osam mjeseci nekoliko bošnjačkih političara, te pripadnika obavještajnih službi iz BiH i Ministarstva bezbjednosti kupilo je nekretnine i automobile velike vrijednosti, što može da se smatra pokušajem pranja većih količina novca", navodi se u izvještaju.

Napominje se da je Silajdžić blisko povezan sa nekoliko ljudi bliskih iranskim tajnim službama za koje je ustanovljeno da su direktno finansirali njegovu izbornu kampanju u BiH.

"Prema relacijama koje su utvrđene do danas, moguća je pretpostavka da Iran namjerava da iskoristi muslimane u BiH i njihove institucije za vlastite ciljeve u borbi protiv zapadnih saveznika i NATO-a. Pretpostavljamo da je cilj Iranaca da iskoriste BiH kao tranzit za radioaktivne materijale ili državljane BiH kao direktne izvršioce ili da iskoriste već napravljenu mrežu militantnih vehabijskih ćelija za pokretanje drugog fronta u Evropi kako bi se onemogućio eventualni napad na sile osovine zla i Iran", navode zapadni obavještajni krugovi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE