• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od rekonstrukcije Vlade FBiH

Čelnici Federacije i političkih partija parlamentarne većine u FBiH nisu postigli dogovor o rekonstrukciji Vlade FBiH.

 Ništa od rekonstrukcije Vlade FBiH Izvor: MONDO

Učesnici sastanka koji je u srijedu održan u sjedištu Vlade u Sarajevu potvrdili su da nije
postignut dogovor ni o investicijama u energetski sektor i prodaji telekoma, čime su, kako je ocijenjeno, Vladi FBiH "vezane ruke" za dalje aktivnosti u ovim procesima.

Sastanak je prekinut jer je Dragan Čović imao susret s Miroslavom Lajčakom, što je naljutilo Harisa Silajdžića, koji je nešto kasnije i sam napustio diskusiju, pa bi razgovori mogli biti nastavljeni za petnaestak dana, kako je to najavio Mirsad Kebo, dopredsjednik FBiH.

"Nismo se usaglasili o pitanjima u vezi s rekonstrukcijom Vlade jer su SBiH i HDZ 1990 bili protiv, a najveći kamen spoticanja su investicije u energetskom sektoru i prodaja telekoma. SDA i HDZ BiH traže zakone o izboru strateških partnera i privatizaciji telekoma, jer se radi o ogromnim invesiticijama, a stranke koje se protive ovom zahtjevu zaboravljaju da nije više u pitanju zakonitost, nego povjerenje u vođenje ovog procesa", kazao je banjalučkim "Nezavisnim" Kebo.

Napomenuo je da je premijer FBiH Nedžad Branković podržao zahtjeve SDA i HDZ BiH za smjene u Vladi, ali da nije govorio o imenima ministara koje bi trebalo zamijeniti.

Istakao je da je ipak dogovorena podrška Vladi u donošenju restriktivnog budžeta i proveđenju reformi u oblasti socijalne politike i zaštite boračke i povratničke populacije.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je ocijenio da Vlada bez rekonstrukcije koju traži SDA ne može provestio ove reforme, ali da će SDA podržati sve zakone koji budu u proceduri. Lider SBiH Haris Silajdžić je SDA i HDZ BiH optužio za kočenje investicija u energetski sektor, "bez kojih će za FBiH naredna godina biti teža od ove".

"Čudna je opsjednutost rekonstrukcijom Vlade koja može da radi posao, ali su joj sada vezane ruke", kazao je za isti list Silajdžić.

Tihić smatra da novac od investicija u energetski sektor ne bi bio operativan ni za nekoliko godina, dok bi novac od privatizacije telekoma bio operativan relativno brzo.

"Međutim, privatizacija telekoma uvjetuje se odlukom o energetskom sektoru, a to ne uvjetuje SDA", kazao je Tihić i napomenuo da SDA smatra da se investicije u energetski sektor ne mogu voditi netransparentno i prema stranačkim, privatnim i grupnim interesima.
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, mišljenja je da je krajnje vrijeme da premijer FBiH Nedžad Branković predloži rekonstrukciju federalne Vlade kako bi se odmah krenulo u taj proces.
Napominjući da je Branković tokom sastanka rekao da nije vezan za stolicu, Čović je dodao da bi bilo poštenije da se federalni premijer izjasnio da li može sa ovim ljudima u Vladi uraditi posao koji se od njih očekuje, dodajući da taj odgovor nisu dobili.
"Treba naći mehanizam kako napraviti kompetentniju vladu od ove koju imamo. Uvjeren sam da ćemo taj posao uraditi u narednih 30 dana", rekao je Čović za sarajevski "Dnevni avaz" i dodao da bi četiri predsjednika vladajućih stranaka u FBiH trebalo da rasprave međusobne odnose.

Čović je rekao da četiri predsjednika vladajućih stranaka nisu iskreni jedni prema drugima i da se već dugo "zavlače u pogledu suštinskih pitanja kao što su odnosi u vezi sa energetikom i strateškim partnerima".

Na pitanje postoji li mogućnost da se koalicija na niovu FBiH raspadne i da SDA i HDZ potraže nove partnere u federalnoj vlasti, Čović je rekao da je to zadnja varijanta, ali da misli da o svim varijantama treba razgovarati.

"Nastojaću u narednih sedam dana da obavim razgovor sa predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom o temi aktuelnih dešavanja", rekao je Čović.
Umjesto zatraženog plana hitnih reformi u oblasti javne uprave i socijalnih i boračkih davanja, te vlastite ocjene o sposobnosti Vlade FBiH da provede ove reforme, premijer Branković je učesnicima dostavio dokument u kojem je predložio redukciju Vlade FBiH sa 16 na 12 ministarstava.

Takođe je predložio smanjenje ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednika FBiH, te redukciju administracije u zdravstvenom i penzionom osiguranju centralizacijom institucija. Silajdžić je ocijenio da je ovaj dokument "dobar osnov za razgovor", Tihić nije bio "najbolje upoznat s dokumentom", a Kebo je ocijenio da je premijer FBiH otišao u širinu da bi pokazao kako je važno da se postigne dogovor o kapitalnim pitanjima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE