• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orić se branio ćutanjem!

Jovanović: Želio sam da ispitam Orića o neposrednim ubistvima, jer taj dio nije obuhvaćem optužnicom iz Haga!

 Orić se branio ćutanjem! Izvor: MONDO

Bijeljinski okružni tužilac Nebojša Jovanović potvrdio je za Srnu da se Naser Orić, koga je u srijedu u Sarajevu ispitao zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad srpskim stanovništvom tokom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice i Bratunca, branio ćutanjem.

Jovanović je naglasio da mu je namjera bila da Orića ispita o neposrednim ubistvima, s obzirom da taj dio nije bio obuhvaćen haškom optužnicom.

"Orić je u Hagu oslobođen optužnice po komandnoj odgovornosti i iz te presude jasno se vidi da je njemu tamo suđeno samo po komandnoj odgovornosti, bez obzira što je bilo i pojedinačnih ubistava, paljevina i sličnog. To haškom optužnicom nije obuhvaćeno", naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da je Orića želio da sasluša i saslušavao ga je o okolnostima neposrednog činjenja krivičnog djela ubistva u ratu, kao što je slučaj sudije Slobodana Ilića iz Srebrenice.

Naveo je da je jedan od dokaza koje Oriću stavlja na teret upravo ubistvo Ilića, a na osnovu svjedočenja Ibrana Mustafića iz Srebrenice koji u svojoj knjizi navodi da mu je lično Orić ispričao da je ubio Ilića i da su mu izvađene oči.

Bijeljinski okružni tužilac je objasnio da je ispitivanje u srijedu jedna od istražnih radnji koju je bio dužan da obavi.

"I kad tužilaštvo ima sve dokaze, optužnicu ne može podići dok ne bude saslušan osumnjičeni", rekao je Jovanović, dodajući da je i ranije pokušavao da sasluša Orića, "koji je to vješto izbjegavao s obzirom da ima stotinu adresa i dobru saradnju sa sarajevskom policijom".

Jovanović je precizirao da se istraga nastavlja i da će biti saslušano više svjedoka, kao što su Ibran Mustafića i drugi.

On je rekao da neki svjedoci nisu više među živima, a do nekih je teško doći jer žive u inostranstvu.

Prema njegovim riječima, Orić je odlučio da se brani ćutanjem nakon što se konsultovao sa svojim advokatom Vasvijom Vidović.

Istraga protiv Orića u bijeljinskom tužilaštvu pokrenuta je prije šest godina, mnogo pranije nego što je Oriću suđeno u Haškom tribunalu.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE