• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: BiH može bez stranaca

Krajnje je vrijeme da PIC donese odluku o prestanku naredbodavne funkcije međunarodne zajednice u BiH, smatra Nebojša Radmanović.

 Radmanović: BiH može bez stranaca Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je krajnje vrijeme da Savjet za implementaciju mira (PIC) donese odluku o prestanku naredbodavne funkcije međunarodne zajednice u BiH.

"Mi možemo sve bez stranaca. BiH ima dovoljno ozbiljnih i sposobnih političara koji su u stanju sami rješavati probleme", konstatovao je Radmanović i ocijenio neutemeljenim priče da bi "odlaskom stranaca iz BiH ponovo počeo rat".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da neće dozvoliti održavanje Međudržavnog vijeća o saradnji sa Hrvatskom, dok ne bude zakazana sjednica ovog vijeća sa Srbijom.

Podsjetivši da su diplomatski odnosi sa Srbijom svedeni na nivo otpravnika poslova, Radmanović je izrazio uvjerenje da to neće još dugo potrajati.

"Mislim da je /član Predsjedništva BiH/ Haris Silajdžić shvatio da diplomatske odnose sa Srbijom moramo dići na nivo ambasadora, bez obzira ko je u ovom momentu u pravu", naglasio je Radmanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je ocijenio da su dobrosusjedski odnosi preduslov za evropske integracije i da odgovor na brojna otvorena pitanja ne treba tražiti pred međunarodnim sudovima, sve dok se ne iscrpi i posljednja šansa za dogovor.

Radmanović je rekao da je sporazum lidera SNSD, SDA i HDZ BiH iz Odžaka odličan i da bi njegova realizacija značila napredak BiH ka EU.

On je odbacio optužbe da je taj sporazum šou za strance, naglasivši da kada se lideri tri partije iz sva tri naroda sastanu da to ne može biti šou, posebno ako pri tome potpišu dogovor o stvarima o kojima se jako dugo i bezuspješno pregovaralo.

Radmanović je naglasio da o lideru SNSD-a i premijeru Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku vlada pogrešna percepcija, posebno u Sarajevu.

"Dodik ima pravo reći da ga ne zanima kao premijera RS šta se dešava u Federaciji BiH, ali kao predsjednik SNSD on je poslao najjači kadar u Sarajevo, počevši od potpredsjednika stranke, predsjednika i članova Izvršnog odbora, svoju prvu ekipu", rekao je Radmanović za "Dnevni avaz".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE