• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesić: Dodik ugrožava mir u regionu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponovio je raniji stav da je premijer RS Milorad Dodik najveća opasnost za mir u regionu.

 Mesić: Dodik ugrožava mir u regionu Izvor: MONDO

U intrevjuu za "Glas Amerike" Mesić je, odgovarajući na pitanje ko predstavlja najveću opasnost u regiji, izdvojio premijera Dodika za koga kaže da "ne priznaje BiH, koji govori da BiH nije konstanta, da može i nestati, prijeti referendumom, otcjepljenjem...".

"Svojim postupcima Dodik ugrožava mir u regionu", rekao je Mesić.

"Nastavljujući takvu politiku Dodik može dovesti u opasnost mir na našem području. Zato i pokušavam uvjeriti i svijet i Evropu da pruži veću podršku međunarodnom predstavniku i da se taj trend u RS zaustavi", rekao je Mesić.

Predsjednik Hrvatske kaže da u regiji još ima političara čija politika podsjeća na Miloševićevu, među kojima je, kako je ocijenio i Dodik.

"Toga često nisu svjesni u Evropi i u Americi, niti u evropskim i svjetskim mehanizmima, ali ja se nadam da će do njih doći u čemu je ta opasnost i kako da tu opasnost otklonimo", rekao je Mesić.

On je naveo da RS kao entitet "ne može biti država u državi i ne smije imati atribute države".

"U tom slučaju moraju ojačati bosanskohercegovačke centralne institucije. BiH mora postati kompatibilna zemljama EU. Onda će zasigurno biti otklonjena opasnost od budućih nestabilnosti koje ovakvom politikom Milorada Dodika mogu nastati", kaže Mesić.

Dodao je da će priliku da o ovoj temi govori imati već tokom susreta sa Madlen Olbrajt, nekadašnjim američkim državnim sekretarom, za koju kaže da vrlo dobro poznaje jugoistok Evrope i sve opasnosti koje postoje u tom području, te da zna kako otkloniti te opasnosti.

"Zato je dobro da će ona imati određenih uticaja i na novu američku administraciju. Mi smo do sada jako dobro sarađivali sa američkom vladom, a nastavićemo tu saradnju i dalje. Amerika je najveća sila na svijetu i ona se ne treba potvrđivati samo silom oružja, svojom vojnom moći. Ona se mora potvrđivati i kao svjetski autoritet u smislu razvoja demokratija i ljudskih sloboda. Upravo je takva Amerika potrebna svijetu, potrebna je i Evropi", rekao je Mesić.

On je naveo da je Hrvatska dosta blizu ulasku u EU i NATO savez, dok su druge zemlje jugoistoka Evrope okrenute tom cilju, ali su na različitim nivoima.

"Svima nama - i onima koji su najbliže i onima koji su nešto dalje - sudbina je EU i NATO. Evropska unija zato što ulazak u Uniju znači otvaranje međusobnih granica, znači međusobna saradnja i eliminisanje svih motiva koji bi mogli dovesti do narušavanja sigurnosti ili čak do ratnih stanja", rekao je Mesić.

On kaže "da se zna da je sve počelo iz Beograda, ali nakon što je Hrvatska na taj izazov odgovorila, stvorena je država, stvorena je vojska, obranjen je prostor, sada se postavljaju drugi problemi".

Tokom zvaničnog boravka u Njujorku hrvatski predsjednik održao je na Institutu za svjetsku politiku predavanje pod naslovom "Jugoistok Evrope kao faktor stabilnosti", a danas bi trebalo da predsjedava sjednicom Savjeta bezbjednosti UN.

"Glavni razlog mog dolaska u Njujork je predsjedanje Savjetom bezbjednosti UN sa temom 'Globalni terorizam - globalni izazov' koju je predložila Hrvatska, kao predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti", dodao je Mesić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE