• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica stradanja Srba u Bratuncu

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na groblju u Bratuncu, u nedjelju je obilježena 16. godišnjica stradanja 109 srpskih civila

 Godišnjica stradanja Srba u Bratuncu Izvor: MONDO

Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na groblju u Bratuncu i služenjem parastosa kod crkve u Bjelovcu, u nedjelju je obilježena 16. godišnjica stradanja 109 srpskih civila koje su ubile muslimanske oružane snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića.

U zločinačkom napadu na Bjelovac, naselje na levoj obali Drine u Republici Srpskoj, tada je i ranjeno 78 ljudi.

Jake muslimanske snage su u zoru 14. decembra 1992. godine iz susednih sela Pirići i Poloznik opkolile i napale to srpsko selo i počinile najveći zločin i masakr koji se u jednom danu dogodio Srbima u BiH tokom poslednjeg rata.

"Istorija se ponovila jer su Bjelovac napali komšije muslimani, odnosno sinovi ili unuci onih istih koji su to isto uradili u Drugom svetskom ratu, 1942. godine", rekao je predsjednik Boračke organizacije Bratunca Zoran Milosavljević.

U napadu muslimanskih jedinica čitavo selo Bjelovac je uništeno, razoreno je i popaljeno 350 kuća i drugih objekata. Ubijane su i čitave porodice, medju kojima i porodica Slavke Matić, kojoj su ubijni muž i dve ćerke.

Za ovaj stravični zločin, kao i za sve druge zločine koji su tokom 1992. i 1993. godine počinjeni nad Srbima u opštinama Bratunac i Srebrenica, gdje je ubijeno 1.500 Srba, još nijedan musliman nije odgovarao.

Haški sud je 3. jula 2008. godine oslobodio Orića optužnice, jer, navodno, nije dokazana njegova komandna odgovornost za počinjene zločine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE