• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić podržava vehabije?

Galijašević tvrdi da je Silajdžić pokrovitelj i zaštitnik vehabijskog pokreta u BiH i omogućava mu organizaciono jačanje

 Silajdžić podržava vehabije? Izvor: MONDO

Haris Silajdžić je pokrovitelj i zaštitnik vehabijskog pokreta u BiH i omogućava mu organizaciono jačanje, izjavio je član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protvi terorizma i organozavnog kriminala Dževad Galijašević.

"Silajdžić je razapeo institucionalni kišobran iznad ovog pokreta i omogućava mu ne samo postojanje, nego i organizaciono jačanje", rekao je Galijašević u intervjuu Srni.

Prema njegovim riječima, ovaj pokret vrši potpuni operativni i obavještajni nadzor nad radom svih zajedničkih institucija u BiH i njenog kompletnog obavještajno-bezbjednosnog aparata.

"Oni su danas najorganizovaniji radikalni islamistički pokret u Evropi sa čvrstom organizacijom i disciplinom i sa velikim ratnim iskutvom, ne samo iz rata u BiH", kaže Galijašević.

On ističe da te ljude ciljevi pokreta koji podrazumijevaju stalnu borbu za veći uticaj islama u društvu i izgradnji države čistog monoteizma na islamskoj osnovi čine jedinstvenom organizacijom.

Galijašević dodaje da su metode rada ponekad legalne /humanitarni rad, obrazovanje, scojalna zaštita.../, ali veoma često "i brutalna i svirepa ubistva zbog potrebe zastrašivanja javnosti i ostvarivanja koncepta homogenizacije".

"Na spoljnom planu priznaju samo vojnog komandanta Mula Omara, vođu talibana u Avganistanu, a na duhovnom Osamu bin Ladena. Od lokalnih političara važnu ulogu igraju Silajdžić, Bakir Izetbegović, Mustava Cerić....".

Galijašević ističe da selefije u BiH imaju podršku i od onih koji su ih doveli i štite ih od krivično-pravne odgovornosti, kao i od institucija koje su "dezinformisale Savjet bezbjednosti UN, Haški tribunal i neke obavještajne agencija pri NATO-u o zemljama porijekla važnih terorista, a državljana BiH, i njihovim stvarnim identitetima".

"Halid Šeik Muhamed je u korespodenciji najviših državnih organa BiH prikazan kao Kuvajćanin iako je Pakistanac. Abu Mali je, takođe, zaveden kao Kuvajćanin, a Alžirac je....izvršilac terorističkog napada u Mumbaiju zaveden je kao Marokanac i izmijenjeni su mu lični podaci...Tu su Šejt Talat, Khirbani, Barbarosa", naveo je Galijašević.

On kaže da je ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović samo karikatura jednog ministra bezbjednosti i da uopšte nije svjestan uloge ni odgovornosti koju njegov položaj zahtijeva.

Dževad Galijašević ukazuje na podatak da svaka ozbiljna istraga o terorističkim organizacijama i mreži terora u BiH, izgrađenoj na radikalnoh islamističkoj osnovi, mora polaziti od odreda "El mudžahedin".

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala napominje da su islamski fundamentalisti najmasovniji u ruralnim naseljima na zeničko-dobojskom, srednje-bosanskom i području Kantona Sarajevo.

Galijašević naglašava na nisu sve vehabije teroristi, ali da su svi teroristi, uglavnom, vehabije, te da domaće bezbjednosne agencije moraju obratiti pažnju na takve grupe, jer se iza njih regrutuju budući teroristi.

Umjesto klasičnih kampova u kojima se nekada vršila obuka potnecijalnih samoubica i fanatičnih ratnika, Galijašević navodi da su današnji centri za regrutaciju i obuku privatna imanja, porodične kuće i vjerski objekti.

On je građanima savjetovao da budu kooperativni sa službama bezbjednosti i pomažu pravovremenim informacijama, jer, kako kaže, teroristi ostvaruju svoje ciljeve, čak iako puki izvršioci budu uhapšeni i procesuirani.

Galijašević je napomenuo da i danas djeluje Aktivna islamska omladina, koja povremeno mijenja djelić svog imena, "ali i naziv i ciljevi ostaju isti".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE