• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić optužio Lajčaka da krši Dejton

Silajdžić u pismu SB UN tvrdi da je trenutna politička situacija u BiH uglavnom rezultat opstrukcije vlasti Republike Srpske

 Silajdžić optužio Lajčaka da krši Dejton Izvor: MONDO

Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je pismo predsjedniku Savjeta bezbjednosti UN u kojem tvrdi da je "trenutna politička situacija u BiH uglavnom rezultat parcijalnog i selektivnog provođenja Dejtonskog sporazuma zbog opstrukcija vlasti Republike Srpske (RS)".

"Trenutna politička situacija u BiH nije izazvana retorikom i unutrašnjim svađama, kako je to u svom obraćanju Savjetu bezbjednosti UN 5. decembra naveo međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, nego, naprotiv, ta situacija, uglavnom je rezultat parcijalnog i selektivnog provođenja Dejtonskog sporazuma, zbog opstrukcija vlasti RS", smatra Silajdžić.

U pismu predsjedniku Savjeta bezbjednosti UN upućenom povodom Lajčakovog obraćanja pred ovim tijelom, Silajdžić optužuje međunarodnog predstavnika u BiH da je propustio da ponudi bilo kakve mjere koje je njegova kancelarija dužna preduzeti da zaustavi takve opstrukcije i osporavanja.

"Štaviše, visoki predstavnik nije preduzeo takve mjere duže od godinu dana. Mandat visokog predstavnika je da nadgleda implementaciju Dejtona, a ne kršenja njegovih glavnih odredaba i principa. Nažalost, realnost je da smo ne samo svjedoci sistematskih kršenja Dejtona, već smo i pod pritiskom da ponovo pregovaramo o nizu ključnih dijelova Dejtona samo zbog toga, jer vlasti RS odbijaju da ih implementiraju", smatra Silajdžić.

Prema njegovom mišljenju, strategija nekih u međunarodnoj zajednici fokusirala se na okončanje mandata OHR-a i sama tranzicija OHR-a u EUSR je postala cilj.

Silajdžić optužuje Lajčaka da je, prateći strategiju linije manjeg otpora, pružio punu podršku sporazumu lidera tri stranke o pitanju državne imovine, koji predviđa transfer većine takve imovine entitetima po "teritorijalnom principu".

"Podržavajući `kompromis`, koji je iznuđen opstrukcijama od vlasti RS u vezi sa korištenjem državne imovine, visoki predstavnik je podržao soluciju koja suspenduje pravne obaveze i koja `de fakto` pretvara BiH u državnu zajednicu dva entiteta", smatra Silajdžić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH na kraju pisma navodi da je optimista i da iskreno vjeruje da će međunarodna zajednica naći neophodnu političku volju da u potpunosti implementira Dejtonski sporazum i primjeni principe i norme međunarodnog prava u BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Kada god je takva volja bila prisutna, kao u vezi sa reformom odbrane i nekim drugim reformama, ti principi su prevladali. Uskoro ćemo započeti opsežnu reformu Ustava, i očekujemo da međunarodna zajednica neće ostati po strani, već da će preuzeti aktivnu ulogu kako bi obezbijedila da novi ustav odražava vrijednosti moderne, multietničke demokratije", smatra Silajdžić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE