• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profesionalno pristupljeno istrazi o požaru u džamiji

"Mnogi su tražili da osudim ovaj događaj, ali kako da to učinim kada još ne postoje ni indicije, a pogotovo dokazi o načinu izbijanja požara".

 Profesionalno pristupljeno istrazi o požaru u džamiji Izvor: MONDO

Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske (RS) zaključio je u nedjelju da su MUP i tužilaštvo profesionalno pristupili istrazi u vezi požara u džamiji u Fazlagića Kuli i da će nastaviti da prati aktivnosti nadležnih organa na njegovom rasvjetljavanju, rekao je predsjednik Odbora Petar Đokić.

"Odbor je raspravljao o ovom događaju, jer želimo da spriječimo bilo kakve političke manipulacije kojih je, nažalost, bilo u izjavama pojedinih zvaničnika u BiH, koji su unaprijed htjeli da prejudiciraju karakter ovog događaja i iskoriste ga da bi se i dalje njime politizovalo", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da žali što se požar dogodio noć uoči velikog muslimanskog praznika, ističući da zbog toga ovaj događaj zaslužuje posebnu pažnju i da je potrebno javnost redovno informisati o preduzetim aktivnostima.

"RS je u proteklim godinama učinila mnogo na povratku Bošnjaka i Hrvata i stvaranju uslova za njihov bezbjedan život i nastaviće to i u buduće da radi", zaključio je Đokić.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, koji je prisustvovao sjednici Odbora, izrazio je žaljenje što je došlo do požara, istakavši da ne može da osudi to što se desilo kada se još uvijek ne zna kako je do požara došlo.

"Mnogi su tražili da osudim ovaj događaj, ali kako da to učinim kada još uvijek ne postoje ni indicije, a pogotovo dokazi o načinu izbijanja požara", rekao je Čađo.

On je dodao da je javnost suočena sa čitavim nizom špekulacija, kalkulacija, glasina i izmišnjotina, koje nemaju činjenične podloge.

"U ovom trenutku se može tvrditi da je sam objekat građen bez odgovarajuće prateće dokumentacije i da je površnim uvidom primjetan izvjestan stepen improvizacije, posebno kod elektroinstalacija", precizirao je Čađo.

On je istakao da je MUP odmah ozbiljno postupio u sprovođenju istrage, da je policija brzo izšla na lice mjesta, obezbijedila ga, a da su blagovremeno stigle uviđajne ekipe Centra javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje, kojim se tokom dana pridružio posebno formiran tim za uviđaj iz MUP-a.

Prema njegovim riječima, na rasvjetljavanju ovog slučaja angažovani su stručnjaci i sa drugih prostora.

On je naveo da su sa lica mjesta izuzeti brojni uzorci i u saradnji sa tužilaštvom na odgovarajući način upućeni u kriminalističko-tehnički centar policije RS, odakle će, u skladu sa potrebama, biti upućivani u specijalističke institucije.

Čađo je dodao da određene ekspertize zahtijevaju vrijeme, zbog čega nije mogao da precizira kada bi istraga mogla biti završena.

On je istakao da je MUP procijenio da ne postoji širi stepen uznemirenja javnosti, ali da su, bez obzira na to, preduzete određene mjere i aktivnosti na širem prostoru CJB Trebinje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE