• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodici Abazović odbijen zahtjev za odštetu

Porodici Dragomira Abazovića, kojeg su pripadnici Eufor-a ubili 2006. godine, bez prava na žalbu odbijen je zahtjev za odštetu.

 Porodici Abazović odbijen zahtjev za odštetu  Izvor: MONDO

Odštetni zahtjev porodici Dragomira Abazović, čija je supruga Rada ubijena, a sin Dragoljub ranjen prilikom pokušaja pripadnika Eufor-a da ga uhapse 5. januara 2006. godine u selu Bjelogorci kod Rogatice, odbijen je bez prava na žalbu, potvrdio je najstariji Dragomirov sin Goran.

Goran Abazović rekao je da je ovu informaciju dobio od pukovnika Austrijske vojske iz Glavne komande Eufor-a u Sarajevu Gerharda Peternela, u kojoj se, pored ostalog, kaže da se odbija njihov odštetni zahtjev, jer je Eufor u Bjelogorcima radio "u skladu sa mandatom koji mu je dat Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN".

"Navod da je ova 'odluka konačna i ne dozvoljava žalbu pred Komisijom za odštetne zahtjeve i Arbitražnim tribunalom' po svemu sudeći bio je presudan da od rada na našem predmetu digne ruke i drugi naš advokat, kao što je to uradio i prvi Duško Tomić", rekao je Abazović za "Glas Srpske".

On podsjetio da osim što mu je tada poginula majka, povrede opasne po život zadobio je i njegov tada devetogodišnji brat Dragoljub.

"Dragoljub je pogođen kuršumom s leđa. Oštećen mu je dio kičmenog stuba, lijeva noga, abdomen i tanko crijevo", objasnio je Abazović i dodao da je u njihovom slučaju sve u rukama Eufor-a, a po svim božijim i ljudskim pravima trebalo bi da u ovom sporu odlučuje neko treći, neutralan.

Goran Abazović naglasio je da ga da bole dvostruke rane - za izgubljenom majkom, koja nije mogla biti tu kada mu je najviše trebala, i teške povrede koje su pripadnici Eufor-a nanijeli njegovom bratu Dragoljubu.

Do ove tragedije porodice Abazović došlo je kada je Eufor pokušao da uhapsi Dragomira Abazovića na osnovu naloga Kantonalnog suda u Sarajevu, koji je protiv njega vodio istragu zbog navodnih ratnih zločina.

Abazovići su stradali prilikom pokušaja hapšenja Dragomira, a tadašnji portparol Eufor-a Džem Tomas pokušao je ovo krvoproliće da opravda navodnom samoodbranom vojnika mirovnih snaga.

Istraga koju je vodilo Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo potpuno je opovrgla zvaničnu verziju komande Eufor-a.

Nepobitno je utvrđeno da pokojna Rada i njen sin Dragoljub nisu pucali, i da ni Dragomir nije pokušao da se ubije već je ranjen metkom ispaljenim iz oružja nekog od "mirovnjaka".

Direktor Kliničkog centra u Foči Veljko Marić potvrdio je tada da je Rada Abazović preminula usled krvarenja, s obzirom na to da je u bolnicu dovezena dva i po časa nakon ranjavanja.

Osim toga, tada se ispostavilo da Kantonalni sud u Sarajevu nije bio nadležan da izda nalog za hapšenje Dragomira Abazovića.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE