• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen nacrt zakona o visokoškolskim ustanovama

Parlament je usvojio zaključak kojim se ovaj nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana

 Usvojen nacrt zakona o visokoškolskim ustanovama  Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je Nacrt zakona o finansiranju javnih visokoškolskih ustanova, kojim se utvrđuju kriterijumi za dodjelu sredstava iz budžeta RS ustanovama čiji je osnivač RS.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da je za primjenu odredbi ovog nacrta zakona u budžetu za narednu godinu predviđeno oko 60 miliona KM, od čega za Univerzitet u Banjaluci 31.632.000 KM, za Univerzitet u Istočnom Sarajevu 26.657.500 KM, za Visoku školu u Prijedoru 879.500 KM i za Visoku školu za turizam i hotelijerstvo u Trebinju 445.400 KM.

On je istakao u obraćanju poslanicima da su ovim nacrtom zakona propisani kriterijumi raspodjele sredstava iz budžeta za finansiranje visokoškolskih ustanova, i to ispunjenost uslova za osnivanje i početak rada, cijena studijskih programa i ocjena kvaliteta ustanove.

Kasipović je naveo da ovaj nacrt zakon predviđa da troškove izvođenja nastave na studijskim programima na kojima se u prvu godinu upisalo manje od 15 studenata snosi visokoškolska ustanova iz vlastitih sredstava.

Vlastite prihode javne visokoškolske ustanove raspoređuju tako da se najviše 15 odsto izdvaja za unapređivanje djelatnosti visokog obrazovanja, najviše 10 odsto za režijske troškove, a predviđeno je i donošenje pravilnika visokoškolske ustanove o načinu sticanja vlastitih prihoda i njihovoj raspodjeli.

Parlament je usvojio zaključak kojim se ovaj nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana, za čije provođenje je zaduženo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je sjednicu i nastavak zakazao za sutra u deset časova. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE