• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH ne plaća Fondu za povratak BiH

Direktor Fonda za povratak BiH Mlađen Božović najavio je da će Vlada FBiH uskoro uplatiti četiri miliona KM ovom fondu, kao RS i Brčko distrikt

 FBiH ne plaća Fondu za povratak BiH Izvor: MONDO

"Tačno je da Vlada FBiH još nije uplatila nijednu tranšu od četiri miliona KM, koliko je dužna po Sporazumu o udruživanju sredstava. Međutim, nijedan od odobrenih projekata nije ugrožen. Sporazum za 2009. godinu definitivno neće stupiti na snagu dok Vlada FBiH ne izmiri obaveze iz prethodne, odnosno 2008. godine", rekao je Božović.

Odgovarajući na pitanje na osnovu čega je siguran da će Vlada FBiH u planiranom roku uplatiti novac, s obzirom na to da je za 2007. godinu novac uplatila tek nedavno, Božović je rekao da su preuzete obaveze "ukucane" u sistem trezora FBiH i sad po prioritetu ide isplata, što je garancija da će novac biti uplaćen u skorije vrijeme.

"Vlada RS prije dva-tri dana uplatila je posljednju tranšu od milion KM. Posljednju tranšu uplatio je i Brčko distrikt. FBiH nije ni marke uplatila i ovaj podatak dovoljno govori sam za sebe", rekao je Božović odgovarajući na pitanje koliko su povratnici zaista prioritet Vladi FBiH.

On je u intervjuu za "Nezavisne novine" istakao da je u BiH u toku realizacija pet projekata iz oblasti povratka, ali svaki kasni, što zbog komplikovane procedure, što zbog slabosti svih učesnika u njima, od opština do ministarstva.

"U toku je projekat rekonstrukcije individualnih stanova u 58 opština u BiH. Projekat je vrijedan 21,8 miliona KM. I bez novca Vlade FBiH na raspolaganju mi je 17,8 miliona KM. S obzirom na to da opštine nisu sačinile ni liste korisnika pomoći, nisam utrošio ni marke od ovog iznosa. U naredna dva do tri mjeseca neću početi operativno trošiti ovaj novac, a dok se to ne desi Vlada FBiH će izmiriti obaveze", kaže Božović.

On je naveo da je u toku i realizacija projekta rekonstrukcije individualnih stanova za povratnike, stambenih zgrada, elektrifikacija povratničkih naselja i projekat podrške raspuštanju kolektivnih i alternativnih centara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE