• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zahtjev za članstvo u EU tek na proleće

Alkalaj je izjavio da će BiH podnijeti zahtjev za članstvo u EU između aprila i juna 2009. godine.

 Zahtjev za članstvo u EU tek na proleće Izvor: MONDO

BiH neće podnijeti zahtjev za članstvo u EU prije proljeća naredne godine - rekao je ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, precizirajući da bi to moglo da se desi između aprila i juna 2009. godine.

On je pojasnio da je realno očekivati da BiH u tom periodu preda zahtjev za članstvo u EU, jer će do tada već biti poznata sudbina OHR-a, "a uz to moći će se još raditi na neophodnim reformama".

Direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić navodi da još nisu pokrenute aktivnosti na pripremi za podnošenje aplikacije.

"Formalno, mi to možemo uraditi odmah, i bolje je sigurno to uraditi što je prije moguće. Prema proceduri, odluku bi trebalo da donese Savjet ministara BiH, pa i Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH. Uz zahtjev se obično priloži i pojašnjenje o spremnosti zemlje za ulazak u EU", pojasnio je Topčagić za "Dnevni avaz".

Podnošenje zahtjeva za članstvo neophodno je za naredni korak u evropskim integracijama i sticanju kandidatskog statusa koji bi donio i pristup novim finansijskim fondovima Evropske komisije.

Od momenta podnošenja zahtjeva u EU počinju provjere da li su države članice saglasne da BiH učini naredni korak. Ako jesu, Evropska komisija šalje listu sa oko pet hiljada pitanja vlastima BiH u vezi sa ispunjavanjem evropskih kriterijuma.

Nakon što BiH na njih odgovori, Evropska komisija daje svoje mišljenje o tome da li je BiH spremna za kandidatski status. To zatim potvrđuju i države članice EU.

Ta procedura je od trenutka podnošenja zahtjeva do kandidatskog statusa za Hrvatsku trajala 16, a za Makedoniju 20 mjeseci, što znači da BiH, ako preda zahtijev na proljeće, kandidatski status može očekivati tek krajem 2010. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE