• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta i zakonski regulisana

Narodna skupština RS usvojila je Nacrt zakona o nafti i derivatima kojim se reguliše i uređuje obavljanje ove djelatnosti i funkcionisanje tržišta.

 Nafta i zakonski regulisana Izvor: MONDO

Pomoćnik ministra privrede, energetike i razvoja RS Dragana Kalabić rekla je da će regulisanje energetskih djelatnosti prema ovom zakonu vršiti Regulatorna komisija za energetiku RS, ističući da ova komisija propisuje bliže uslove za izdavanje i korištenje dozvola za obavljanje djelatnosti iz oblasti nafte i derivata nafte, te sadržaj registra o izdatim i oduzetim dozvolama.

Kalabićeva je, obrazložući zakon poslanicima, istakla da je njegov cilj da se utvrde kriterijumi i procedura koji se primjenjuju za davanje ovlaštenja za obavljanje djelatnosti iz oblasti nafte i njenih derivata.

Ona je navela da se ovim zakonom preduzećima obezbjeđuje zakonski okvir za kvalitetno obavljanje djelatnosti u sektoru nafte i stvaranje regulatornog okvira za ostvarivanje sigurnosti snabdijevanja potrošača u sektoru nafte.

Kalabićeva je podsjetila da u Srpskoj ne postoji zakon o nafti i derivatima nafte, zbog čega postoji potreba da se uredi obavljanje djelatnosti u ovoj oblasti, te njegova harmonizacija sa propisima EU.

Poslanik SNSD-a Uroš Gostić smatra da je riječ o dobrom zakonskom rješenju, ali da njime nije obuhvaćena eksploatacija, odnosno proizvodnja sirove nafte.

Poslanik SDS-a Lazo Marić ocijenio je da je ovim zakonom neophodno regulisati pitanje eksploatacije, odnosno proizvodnje sirove nafte.

Poslanici su usvojili Zaključak, kojim se ovaj nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u roku od 60 dana, a za njeno provođenje zadužuje se Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS.

U skupštinskoj sali toku je pauza do 17.00 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE