• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik šokirao sudije u BiH

Kreso: Posljednji istup premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika o bošnjačkim sudijama "prevazišao očekivanja".

 Dodik šokirao sudije u BiH Izvor: MONDO

Predsjednica Suda BiH Medžida Kreso izjavila je da ovaj sud od njegovog osnivanja neprikladno napadaju i pritišću, ali da je posljednji istup premijera Republike Srpske (RS) Milorada Dodika o bošnjačkim sudijama "prevazišao očekivanja".

"Zastrašujuća je pomisao da se virus koji je poslan takvom izjavom, da se sumnja u objektivnost sudija koji su ove ili one nacionalnosti, proširi na druge segmente našeg života. Taj napad je, čini mi se, udar na onu posljednju ciglu u temeljima pravne države", kazala je Kreso u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" komentarišući Dodikovu izjavu da ne želi da bošnjačke sudije odlučuju o predmetima koji se tiču RS.

Prema njenim riječima, takvom izjavom premijer RS je, ne samo doveo u sumnju nečiji profesionalizam i objektivnost, već je dotakao i ljudske kvalitete, što je apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu.

Predsjednica suda pozvala je Dodika da posjeti Sud BiH, ali da prije toga prikupi izvještaje nezavisnog monitora, odnosno OSCE, koji od početka prati sudjenja za ratne zločine na ovom sudu, te da pogleda statistiku ko se procesuira na sudovima u RS.

Medžida Kreso je navela da je u BiH haotično stanje kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, te da strategija za ovu oblast, koja bi trebalo da bude usvojena u srijedu , neće donijeti ništa novo.

"Taj dokument je jako važan za državu i od početka sam upozoravala koliko je važno prikupiti tačne pokazatelje o broju, strukturi i ostalim relevantnim podacima koji se odnose na ratne zločine. Ovi podaci su nam bili potrebni da bismo napravili centralizovanu evidenciju ratnih zločina, da se ne dogadjaju paralelna sudjenja koja se već odvijaju, da se poštuje zakon, odnosno utvrdjena stvarna nadležnost onoga ko je po zakonu ovlašten", rekla je ona.

Kreso smatra da je na početku izrade strategije trebalo prikupiti kompletne predmete ratnih zločina i osnovati užu radnu grupu, novu jedinicu pravila puta, koja je prestala da radi u Haškom tribunalu.

Prema njenim riječima, zbog nepostojanja takve radne grupe dogadjalo da su velike predmete, koji su u nadležnosti Suda BiH, spuštali na entitetski nivo, a da se taj sud bavio predmetima u kojima je manji broj žrtava, gdje nema velikog zločina i gdje je odgovornost optuženog niža.

Komentarišući to što je Udruženje logoraša RS, nezadovoljno procesuiranjem predmeta u kojima su bivši srpski logoraši žrtve, podnijelo prijavu tužilaštvu u Srbiji, predsjednica Suda BiH je kazala da je to "najgori vid revolta koji su izrazili".

"Pokazali su nepovjerenje u domaće pravosudje i podnijeli prijavu susjednoj državi. Mislim da bismo strategijom morali zaustaviti paralelizam, kako u regionu, tako i unutar naše države", istakla je za banjalučki list Kreso.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE