• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova misija OSBiH: Afganistan!

Stotinjak pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine moglo bi se već do polovine naredne godine naći u novoj mirovnoj misiji.

 Nova misija OSBiH: Afganistan! Izvor: MONDO

"Amerikanci i NATO zatražili su od nas da s Jedinicom za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i određenom formacijom statičkog osiguranja, sve skupa nešto manje od 100 ljudi, odemo u Afganistan. Kada bi se to moglo desiti, ne znam", kazao je za sarajevski "Dnevni avaz" ministar odbrane Selmo Cikotić.

Rekao je da je, u okviru procedura donošenja odluka, potrebno da Zajednički štab OSBiH napravi procjenu, nakon čega bi MO uradio prijedlog odluke za Predsjedništvo države, a ako bi to tijelo dalo zeleno svjetlo, Parlamentarna skupština BiH trebala bi ga potvrditi.

Cikotić nije želio da govori o detaljima vrlo izvjesnog angažmana vojnika iz BiH u Afganistanu, jer mnogo toga, kaže, nije poznato. On nije mogao kazati ni koliko će nova misija koštati, kao ni kako će se finansirati.

"Vjerujem da bi nas ta misija mogla koštati manje od pola miliona maraka, jer će vjerovatno NATO dati dio novca. Koliko bi to moglo biti, u ovom trenutku ne znam" kazao nam je ministar odbrane BiH.

Još je naveo da odluka o tome hoće li BiH u mirovne misije ili ne je zapravo i odluka o tome hoće li dalje u NATO ili ne."Eventualna odbijenica pokazala bi da nismo spremni biti partneri koji će dijeliti teretbezbjednosnih rizika, a samim time ne možemo dobiti ni pogodnosti članstva" kaže za list Cikotić.

Priznaje da "svaka mirovna misija ima potencijalni rizik gubitaka", pa tako i ova u Afganistanu.

"Odluka o eventualnom odlasku u tu misiju biće donesena u skladu sa zakonom i uz potpuno informisanje javnosti. To će biti odluka najvišeg ranga", kaže ministar odbrane BiH.

Dvojica oficira OSBiH već su na obuci u danskoj vojsci, dok se njih osam obučava zajedno s pripadnicima njemačkog Bundesvera za rad u Afganistanu.

Kako saznaje "Avaz", deset oficira vojske BiH na novom zadatku bi se moglo naći već početkom naredne godine. Cikotić kaže da je na nadređenima da donesu odluku o njihovom angažmanu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE