• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cikotić: BiH zrela za MAP

"BIH sazrela i došla do tačke da može aplicirati za Akcioni plan za individualno partnerstvo za punopravno članstvo u Sjeveroatlanskoj alijansi."

 Cikotić: BiH zrela za MAP Izvor: MONDO

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić ocijenio je da je BiH kroz program NATO-a Partnerstvo za mir u protekle dvije godine išla brže nego što se očekivalo, te da je sazrela i došla do tačke da može aplicirati za Akcioni plan za individualno partnerstvo (MAP) za punopravno članstvo u Sjeveroatlanskoj alijansi.

Cikotić je pojasnio da Partnerstvo za mir predstavlja pojedinačni ugovor između NATO-a i svake zemlje članice ovog partnerstva.

"Tu ne možete biti nikada sigurni da precizno predviđate neke korake i neke mehanizme. Način na koji NATO komunicira sa članicama Partnerstva za mir je različit od slučaja do slučaja", rekao je Cikotić Srni.

On je napomenuo da se u slučaju BiH može reći da je, u odnosu na neki početni ciljani termin da 2015. godine dobije poziv za punopravno člnastvo u NATO-u, načinjen izrazito veliki napredak.

"U septembru 2008. godine jedan od visokih zvaničnika NATO-a rekao je da, ako BiH nastavi ovim tempom svoje kretanje kroz Partnerstvo za mir, može čak i 2011. godine očekivati poziv za punopravno članstvo", podsjetio je Cikotić.

Prema njegovim riječima, BiH se u ovom trenutku nalazi u završnim fazama obrade dokumenata iz Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP-a) i Intenziviranog dijaloga.

"U februaru namjeravamo da u Briselu branimo ta naša dokumenta Intenziviranog dijaloga, te da najavimo namjeru BiH da na Samitu NATO-a u aprilu apliciramo za MAP", rekao je Cikotić.

On smatra da tokom samog samita neće biti upućen poziv državama u neke od mehanizama NATO-a budući da je riječ o jubilarnom Samitu, odnosno obilježavanju 60 godina od uspostavljanja ovog vojnog saveza.

"Ali takvi pozivi mogu da se dese neposredno prije ili neposredno nakon samita", dodao je Cikotić.

MAP je posljednja faza u okviru formalnih statusnih pozicija koje jedna zemlja kandidat za punopravno članstvo u NATO-u ima u okviru programa Partnerstvo za mir.

BiH je u Partnerstvo za mir pozvana 2006. godine, dok je u aprilu prošle godine tokom Samita u Bukureštu dobila poziv za Intenzivirani dijalog.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE