• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Federalizacija da, ali i u RS

Lideri vodećih probosanskih političkih partija pozicije i opozicije odlučno su odbacili inicijativu za federalizacijom BiH.

 Tihić: Federalizacija da, ali i u RS Izvor: MONDO

Ovaj prijedlog nedavno su gotovo jednoglasno iznijeli predsjednik RS Rajko Kuzmanović i lider najjače hrvatske političke partije u BiH Dragan Čović.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je za sarajevski "Dnevni avaz" da centralni nivo vlasti, ma kako se on zvao, u buduće mora imati ograničena ovlašćenja, kao što je, kaže, slučaj u svim zemljama Evrope.

"Mora se jasno naglasiti da eventualne federalne jedinice nemaju pravo na otcjepljenje i priključenje drugim zemljama i važno je da te jedinice budu multietničke. Ipak, jasno je da će u svakoj od njih jedan od naroda imati većinu. Zato sam u razgovorima naglasio da u BiH moraju da postoje najmanje četiri federalne jedinice i da to mora da bude naznačeno, kao i to da se te jedinice ne mogu otcijepiti", rekao je "Avazu" Tihić.

Penzionisani general Armije BiH i lider BPS-a Sefer Halilović tvrdi da "federalizacija predstavlja uvođenje podjele BiH na mala vrta".

"Federalizacija ima za cilj pripremu za demokratsko razbijanje BiH odnosno otcjepljenje tih federalnih jedinica i pripajanje susjednim državama Hrvatskoj i Srbiji. Snage dezintegracije koje su od 1990. godine krenule da razbijaju BiH samo mijenjaju oblik i metode, a cilj definitivno ostaje isti.
Ako bi pristali na federalne jedinice, definitivno bi prihvatili etničku podjelu BiH. To se nikada neće dogoditi. Isto su htjeli Radovan Karadžić i Mate Boban. Ovi danas su njihovi politički nasljednici", rekao je Halilović.

Potpredsjednik SDU Ivo Komšić kaže da se boji da politički čelnici u BiH kada govore o federalizaciji zapravo misle na konfederaciju.

"Bojim se da oni misle na stvaranje mogućnosti da se federalne jedinice odvajaju od BiH. Poželjno je federalno uređenje sa stvaranjem federalnih jedinica, ali i u RS i FBiH, a ne da RS svoj entitetski karakter prebaci u jednu federalnu jedinicu, kako se očigledno je i hoće", rekao je Komšić.

Prema mišljenju Safeta Halilovića, potpredsjednika Stranke za BiH, federalizacija ima za cilj zaokruživanje teritorija koji bi imao pravo na otcjepljenje, što bi značilo i stvaranje posebnih država.

"Ni ratno rukovodstvo nije pristalo na federalni ili konfederalni model uređenja zemlje. Prihvatanje federalizacije značilo bi reviziju Dejtona u smislu dalje disolucije BiH", rekao je za isti list Halilović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE