• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije zbog puštanja "bombaša" iz pritvora

Galijašević smatra da je puštanje na slobodu Ahmetspahića i Đidića nastavak politike minimiziranja terorističkih akata i djela pojedinaca

 Reakcije zbog puštanja "bombaša" iz pritvora Izvor: MONDO

Član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala za jugoistočnu Evropu Dževad Galijašević smatra da je puštanje na slobodu Admira Ahmetspahića i Suvada Đidića, koji su osumnjičeni za napad u "Fisu" u Vitezu, nastavak je politike minimiziranja terorističkih akata i djela pojedinaca koji u tome učestvuju.

"Oslobođena je jedna teroristička ćelija... Pušteni su nezgodni svjedoci i vjerovatno su terorističke grupe ucijenile vlasti BiH da moraju da ih puste", rekao je Galijašević Srni.

On je naveo da Sud BiH odlukom da oslobodi Ahmetspahića, poznatog i po imenu Osmani, i Đidića šalje poruku da terorizam ne doživljava kao krivično djelo koje je opasno za društvo i hoće da kaže da su zaštićeni pojedini teroristi, bez obzira na to koji su motivi terorističkog čina.

Galijašević je istakao da organi BiH, prije svih Ministarstvo bezbjednosti, moraju reagovati da bi Sud BiH povukao svoju odluku.

"Sudu BiH mora biti upućena jasna i nedvosmislena izjava da je loše procijenio situaciju i da teroriste mora vratiti u zatvor", rekao je Glijašević i dodao da su "radikalni islamisti i do sada ubijali Hrvate u centralnoj Bosni i da za to nikada niko nije odgovarao".

Prema Galijaševićevim riječima, jasno je da se federalna Uprava policije, koja je vodila istragu i utvrdila odgovornost, osjeća nesigurnom.

Federalna uprava policije u petak je izrazila zabrinutost odlukom Suda BiH da na slobodu bude pušten Đidić, istakavši da se "direktno stvara osjećaj nesigurnosti i nezaštićenosti svih građana, te u isto vrijeme daje podsticaj pojedincima i grupama koje imaju zle namjere".

Portparol Federalne uprave policije Robert Cvrtak potvrdio je Srni da je Sud BiH donio odluku kojom se Suvadu Đidiću ukida pritvor i izriču mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da nije zadovoljno današnjom odlukom Suda BiH o ukidanju pritvora i izricanja mjera zabrane Đidiću navodeći da će uložiti žalbu na navedenu odluku.

Sud BiH prije dva dana ukinuo je pritvor i izrekao mjere zabrane Admiru Ahmetspahiću iz Zenice, osumnjičenom za terorizam u vezi sa postavljanjem eksplozivne naprave u trgovačkom centru "Fis".

Federalna Uprava policiji uhapsila Ahmetspahića i Đidića u oktobru prošle godine, nakon što je izvršen teroristički napad na Trgovački centar "Fis Vitez", zbog sumnje da su učestvovali u tom terorističkom napadu, u kome je poginula jedna osoba, jedna teže, a nekoliko lakše povrijeđeno.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE